Ljubljana
MGML

Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950: vodstvo s kustosinjo

Interaktivno vodstvo avtorice Barbare Savenc z gostjama Andrejo Borin in Bredo Kolar Sluga iz Umetnostne galerije Maribor nas bo popeljalo v Maribor ter osvetlilo razvoj tamkajšnjega likovnega prizorišča in ustvarjalnost umetnic.

(Zaradi bolezni se gostji iz Maribora ne bosta udeležili vodstva. Hvala za razumevanje.)

Sreda
10
Jan 2024
Čas: 16:30–17:30
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Razstava Slovenske umetnice
Razstava Slovenske umetnice © Blaž Gutman

Umetnice so sodelovale pri porajanju likovnega prizorišča in ga v prvi polovici 20. stoletja enakovredno sooblikovale. K temu, da so bile le izjemoma prepoznane kot pomembne, so prispevale okoliščine. Razstava želi opozoriti na te vidike, predvsem na najpomembnejšega izmed njih: dekletom je bilo dolgo onemogočeno izobraževanje, s tem pa tudi možnost, da bi si pridobile poklic. Tako so bile prikrajšane za samostojnost in delovanje v javnem prostoru.

Kako so premagovale te ovire ter kakšna je dediščina njihovega ustvarjanja in življenjskih poti, nam bo na vodstvu predstavila njena avtorica Barbara Savenc, ki se ji bosta pridružili gostji Andreja Borin in Breda Kolar Sluga iz Umetnostne galerije Maribor, ki je za razstavo v Mestnem muzeju Ljubljana posodila nekaj likovnih del iz svoje zbirke.

Interaktivna vodstva bodo na poseben način osvetlila tematiko in čas, ki ga obravnava razstava. Tako avtorica kot gostje bodo veseli morebitnih vprašanj in dialoga s publiko.

Cena: Odrasli: 9,00 € Znižana*: 7,00 € (* upokojenci nad 60 let, študenti, otroci in mladi do 19 let, brezposelni, invalidi)


Prosimo za prijave in rezervacije mest na vodstvu na prijava@mgml.si.

Pet
10
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, šolske in predšolske skupine, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
17
Maj 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se