Ljubljana
MGML

[M_oder] Mihael Boštjan Končar: Modeliranje težkih nesreč v hitrih z natrijem hlajenih jedrskih reaktorjih

Predstavitev nagrajenca Prešernove nagrade, ki jo Univerza v Ljubljani podeljuje študentkam in študentom za izjemne dosežke na področju znanosti in umetnosti.

Izvedeli bomo zakaj je izpolnitev podnebnih ciljev brez jedrskih elektrarn težko izvedljiva in kakšno vlogo imajo napredni reaktorji za nadaljnji razvoj jedrske tehnike.

Torek
13
Feb 2024
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Mihael Boštjan Končar
Mihael Boštjan Končar © Nebojša Tejić/STA

Mihael Boštjan Končar nam bo predstavil svet hitrih, z natrijem hlajenih reaktorjev (ang. »Sodium-cooled Fast Reactors«), napredne jedrske tehnologije, ki bi, skupaj z obstoječimi reaktorji, lahko omogočila varno, stabilno in trajnostno oskrbo z energijo. 

Izvedeli bomo zakaj je izpolnitev podnebnih ciljev brez jedrskih elektrarn težko izvedljiva in kakšno vlogo imajo napredni reaktorji za nadaljnji razvoj jedrske tehnike. Izpostavil bo najpomembnejše razlike med konvencionalnimi jedrskimi elektrarnami in novo napredno generacijo. Dotaknil se bo tudi osnov jedrske varnosti in orisal kaj se dogaja z reaktorjem v primeru težke nesreče s taljenjem sredice. 

Ob koncu predavanja nam bo predstavil še, kako numerični model, razvit v sklopu nagrajenega dela, prispeva k razumevanju in napovedovanju 'eksplozivnih' fizikalnih pojavov, ki nastopijo, ko zelo vroča raztaljena sredica sreča reaktorsko hladilo.


Mihael Boštjan Končar je nagrajeno delo pripravil na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan, pod mentorstvom prof. dr. Mihaela Sekavčnika in dr. Mitje Uršiča. Glavni prispevek magistrskega dela je razvoj lastnega fizikalnega modela faznega prehoda za simulacije različnih primerov plastnega uparjanja v toku močno podhlajene kapljevine. Danes doktorski študij in poklicno pot nadaljuje kot asistent-raziskovalec v Laboratoriju za termoenergetiko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Področje njegovega raziskovanja so napredne jedrske tehnologije, kamor spadajo mali modularni reaktorji in reaktorji četrte generacije. Sodeluje tudi pri preizkuševanju in analizah velikih termoenergetskih sistemov, kot so Termoelektrarna Šoštanj, Toplarna Ljubljana in Nuklearna elektrarna Krško.

Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.

Čet
22
Feb 2024
Počitniško varstvo
Plečnikova hiša, Karunova 4-6 • Otroci
Čet
22
Feb 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Pet
23
Feb 2024
Počitniško varstvo
Mestni muzej Ljubljana • Otroci
Sob
24
Feb 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
25
Feb 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se