Ljubljana
MGML

[M_oder] Dagmar Nared: O mladih Turkinjah, ki si želijo boljšega življenja v Evropi

Iskanje boljšega življenja v Evropi: aspiracije, imaginacije in afektivni svetovi mladih Turkinj v Istanbulu

Magistrska naloga o turških ženskah v sodobnem Istanbulu in kako si same predstavljajo svojo sedanjost ter prihodnost, glede na izzive, s katerimi se soočajo.

Torek
19
Mar 2024
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Dagmar Nared
Dagmar Nared © osebni arhiv

Dagmar Nared je opravila 9-mesečno etnografsko raziskavo v Istanbulski četrti Kadıköy, kjer se je ukvarjala z mladimi turškimi ženskami, ki se spopadajo z družinskimi ter družbenimi pritiski v sodobni Turčiji. Pod trenutno avtoritativno vlado ženske in ostale manjšine izgubljajo vse več svojih pravic. Nasilje nad ženskami, tako doma kot na ulici, je vse pogostejše, številke femicida so vse višje. Ženske živijo v strahu in z občutki tesnobe, hkrati pa se ne zdi, da bi se politična klima v bodočnosti spremenila. Zato se ženske usmerjajo v svojo prihodnosti, ki si jo zamišljajo v Evropi oziroma v državah EU. Migracija v Evropo je za njih kot strategija, da si nazaj vzamejo svojo moč. Vendar trčijo ob realnost, ki pa je vizni sistem EU: selitev v Evropo ni enostavna. Predstavlja precejšen finančen zalogaj z nešteto birokratičnimi ovirami, viza pa tudi po vsem trudu ni zagotovljena. 


Dagmar Nared je mlada raziskovalka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, kjer trenutno za svojo doktorsko disertacijo raziskuje ljubezen, kot jo doživljajo ženske na jugu Turčiji. Pred tem je zaključila tudi magisterij iz sociologije na Univerzi na Oxfordu. Dagmar se ukvarja tudi z vizualno antropologijo, v vsak projekt zato vključuje tudi fotografsko etnografsko gradivo. V preteklosti je bila ASEF junior fellow ter opravljala pripravništvo pri projektu ERIM na Inštitutu za etnologijo ter folkloristiko v Zagrebu.

Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.

Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
10
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, šolske in predšolske skupine, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
17
Maj 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se