Ljubljana
MGML

Odkrivamo emonske napise, raziskujemo življenje v Emoni

Vsak napis je kot uganka, ki jo je treba razvozlati.

Vodstvo po Arheoparku Emona z epigrafičarko dr. Anjo Ragolič in kustosinjo za antiko dr. Bernardo Županek je del Evropskih dnevov arheologije.

Petek
14
Jun 2024
Čas: 17:00–18:30
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
dkrivamo emonske napise, raziskujemo življenje v Emoni
dkrivamo emonske napise, raziskujemo življenje v Emoni © Blaz Gutman

Kaj so na svoje mozaike, oltarčke in nagrobnike napisali Emonci?

Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite na prav posebnem vodstvu po Arheoparku Emona, ko bomo v družbi epigrafičarke dr. Anje Ragolič in muzejske svetnice kustodiata za antiko dr. Bernarde Županek, odkrivali in raziskovali skrivnostne napise, ki so jih Emonci pustili za seboj. Ugotavljali bomo, kaj so ti napisi sporočali prebivalcem starodavne Emone in kakšen vpogled nam danes nudijo v emonski vsakdan, v vero in življenje naših davnih prednamcev.

Prišel, videl, napisal: pismenost med Rimljani

Pismenost ni bila vedno tako samoumevna spretnost kot danes, ko je pismenih 86,3% ljudi, starih nad 15 let. Še pred dvemi stoletji je bil delež pismenih le 12% . Na območje današnje  Slovenije so pismenost prinesli prav Rimljani.


Dr. Anja Ragolič je na Inštitutu za arheologijo zaposlena kot strokovnjakinja epigrafičarka. Raziskuje predvsem nagrobne spomenike, vendar se v svojih študijah dotika tudi drugih vrst napisov. Sodelovala je v številnih mednarodnih projektih, med katerimi velja omeniti evropski projekt EAGLE (Europeana Network of Ancient Greek and Latin Epigraphy), pravkar pa pričenja svoje delo na ERC projektu STONE – Unde venis? Unravelling the enigma of stećci tombstonesv katerem bo raziskovala srednjeveške nagrobne spomenike Bosne in Hercegovine.

Slovensko arheološko društvo je dr. Anji Ragolič podelilo prznanje za izjemen dosežek v letu 2023, in sicer za monografijo o nagrobnih spomenikih Poetovione (Poetovio: römische Grabdenkmäler. Situla 46: Inscriptiones Latinae Sloveniae 2/1).


Dr. Bernarda Županek je muzejska svetnica, zaposlena v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer se kot kustosinja za rimsko obdobje primarno ukvarja z materialnimi ostanki rimske poselitve na ljubljanskem območju, predvsem kolonije Emone. Poleg rimske arheologije jo zanima muzeologija, upravljanje z dediščino ter komunikacija med arheologijo in javnostjo. Sodeluje pri upravljanju arheoparka Emona. V letih 2014-2015 je bila avtorica odmevne razstave Emona: mesto v imperiju, potem pa strokovni vodja projekta nove stalne razstave Mestnega muzeja Ljubljana, Ljubljana. Zgodovina. Mesto., ki je bila odprta 2018.

Prijave in informacije na prijava@mgml.si ali na telefon 01 24 12 506.

Cena vodstva, ki traja približno 90 min:
Odrasli: 9,00 €
Znižana*: 7,00 €
* upokojenci nad 60 let, študenti, mladi do 19 let, brezposelni, invalidi
Pomembno: z vstopnico si zagotovite tudi vstop v Mestni muzej Ljubljana z vsemi aktualnimi razstavami.

Sob
15
Jun 2024
Otvoritev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Ned
16
Jun 2024
Predavanje, Predstavitev, Prireditev na prostem, Voden ogled
Domačija Pr' Lenart na Belem, Belo 1, 1215 Medvode • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
20
Jun 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
22
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se