Ljubljana
MGML

Odprte glave: Almira Sadar

Zadnji iz serije štirih brezplačnih pogovorov, ki jih ob razstavi Od korzeta do žaketa s svojimi gosti vodi Tanja Devetak.

Besedo dajemo ustvarjalkam in ustvarjalcem v slovenski modi, ki so s svojim delom vplivali na raznolike procese in načine izobraževanja o in v modi. Pogove vodi Tanja Devetak, izredna profesorica za področje oblikovanja oblačil in tekstilij. Njena tokratna gostje je Almira Sadar, redna profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in modna oblikovalka.

Četrtek
20
Jun 2024
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Almira Sadar, u.d.i.a., dipl.ing.oblik. spec.; red.prof
Almira Sadar, u.d.i.a., dipl.ing.oblik. spec.; red.prof

Almira Sadar je leta 1986 diplomirala s področja oblikovanja oblačil na Oddelku za tekstilstvo Naravoslovnotehnološke fakultete, leto zatem pa na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani; leta 1994 je zaključila specialistični študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Zaposlena je kot redna profesorica pri predmetu Oblikovanje oblačil na Univerzi v Ljubljani, Naravoslovnotehnični fakulteti, Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje.

Leta 1997 je ustanovila svoj oblikovalski studio. Je oblikovalka kolekcij oblačil in tekstilij blagovne znamke Almirasadar. Kolekcije predstavlja na razstavah, modnih revijah in sejmih doma in v tujini. Kot oblikovalka sodeluje pri različnih oblikovalskih projektih in na razstavah. S svojimi rednimi kolekcijami je sodelovala na mednarodnih modnih sejmih, najprej na sejmu White v Milanu, kjer je leta 2006 sodelovala v okviru platforme izbranih mladih oblikovalcev Young Talents, naslednje leto (2007) pa v okviru rednega sejma. Istega leta so jo povabili, da predstavi kolekcijo na sejmu Bread&Butter v Barceloni. V Parizu predstavi svoje kolekcije leta 2007 in 2008 na modnem sejmu Leshowroom in leta 2008 tudi na sejmu Paris sur mode. V Londonu predstavi svoje kolekcije leta 2015 in 2016 na 100% Design London in leta 2017 na London Design Fair. Leta 2018 sodeluje na Bienalle Interieur (oblikovanje, produktno oblikovanje in inovacije) v Kortrijk v Belgiji.

Kot predavateljica sodeluje na domačih in tujih konferencah ter vodi kreativne delavnice s študenti. Leta 2013 je izdala knjigo Oblikujmo z Almiro Sadar.

Leta 2005 je prejela nagrado Trend za oblikovalsko delo. Leta 2013 je bila nominirana za Elle Style Awards nagrado v kategoriji Najboljši oblikovalec, leta 2023 je prejela nagrado Elle za modno oblikovalko leta. 


Tanja Devetak je izredna profesorica za področje oblikovanja oblačil in tekstilij. Je zunanja predavateljica na Fakulteti za dizajn, samostojnem visokošolskem zavodu. Za svoje delo je prejela mednarodne nagrade ter redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Deluje kot neodvisna raziskovalka na področju zgodovine slovenske mode, dekolonizacije mode in konteksta modnega sistema. Sodeluje pri projektih, ki so del širšega sodobnega oblikovalskega konteksta. Trenutno končuje doktorski študij na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Produkcija: Center za raziskave dizajna.

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije 

Pogovori so brezplačni, prosimo pa vas za rezervacijo mesta na prijava@mgml.si

Termini Odprtih glav: 9. 5. in 23. 5., 6. in 20. 6. 2024 

Pogovore se snema. 

Sob
20
Jul 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
20
Jul 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
24
Jul 2024
Glasbeni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
27
Jul 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
27
Jul 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se