Ljubljana
MGML

IndieRE 2.0 konferenca

Dvodnevna mednarodna glasbena konferenca s predavanji strokovnjakinj in strokovnjakov, ki v svojem delu obravnavajo različne aktualne glasbene in družbene fenomene.

Sodobni diskurzi o glasbi

Petek
27
Sep 2024
Čas: 14:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti
IndieRE 2.0 konferenca

Dvodnevna konferenca prinaša predavanja različnih priznanih strokovnjakinj in strokovnjakov, raziskovalcev, univerzitetnih profesoric, glasbenih novinarjev in svobodnih pisk, ki v svojem raziskovalnem in publicističnem delu obravnavajo različne zanimive in aktualne glasbene teme ter družbene fenomene, povezane z glasbo.
Vstop prost. Predavanja bodo potekala v angleščini.

Doktorski študent medijskih študij in raziskovalec na FDV-ju v Ljubljani Robert Bobnič bo na predavanju ‘Generiranje glasbenega okusa’ spregovoril o vlogi priporočilnih algoritmov, ki že več kot desetletje spodbujajo poslušanje glasbe na spletu, in poskušal odgovoriti na vprašanje, kako radikalno se danes v primerjavi s preteklostjo razlikujeta poslušanje glasbe in glasbeni okus.

Vodja Kluba Gromka in sodelavka Mirovnega inštituta Jasna Babić Zrimšek bo na predavanju ‘Ni prostora za stare pankerje: Ali še obstaja povezava med subkulturno teorijo in prakso?’ poskusila odgovoriti na vprašanje, v kolikšni meri se razlikujejo in prekrivajo izhodišča temeljnih subkulturnih teorij in konceptov ter prakse sodobnih »subkultur«.

Britanski glasbeni novinar JR Moores bo na predavanju ‘Kako napisati knjigo o »heavy« glasbi’ predstavil svojo izkušnjo pisanja knjige Electric Wizards: A Tapestry of Heavy Music, 1968 to the Present (Reaktion, 2021), v kateri popisuje zgodovino »heavy« glasbe od Black Sabbath do Big Black ter oriše njeno evolucijo in daljnosežni vpliv.

Predavanje ‘O avditorni revščini’, ki ga pripravlja večkrat nagrajena pesnica, esejistka in skladateljica dr. Nina Dragičević, bo posvečeno vprašanju avditornega potenciala, ki vselej vodi k problemu revščine. »Kjer je revščina, je nelagodje. In kjer je nelagodje, obstaja možnost upora.«

Priznana srbska akademičarka dr. Irena Šentevska bo na predavanju ‘Pojoči Beograd: Popularna glasba v Srbiji v bermudskem trikotniku globalno-regionalno-lokalno’ na podlagi svoje nagrajene knjige Raspevani Beograd: Urbani identitet i muzički video (CLIO, 2023) razpravljala o razmerju med žanri svetovne popularne glasbe in domačimi »neofolk« žanri v srbskem kontekstu.

BBC-jeva novinarka, škotska radijska voditeljica in piska Kate Molleson bo na predavanju ‘V zaledju: Raziskovanje hierarhij glasbenih žanrov’ spregovorila o oblikovanju kanonov in hierarhij v sferi klasične glasbe, ki jo je obdelala v svoji odmevni knjigi Sound Within Sound (Faber, 2022).

Konferenco bomo zaključili s performativnim predavanjem ‘Kaj je to, kar stoji pred mano? Heavy metal in modernizem’, ki ga pripravljata odgovorni urednik britanskega kulturnega portala The Quietus in priznani glasbeni novinar John Doran ter umetnica in filmska ustvarjalka Sapphire Goss.


PROGRAM
četrtek, 26. september @ Projekcijska dvorana, Mestni muzej Ljubljana
14.00–15.15 Robert Bobnič (SI): Generiranje glasbenega okusa
15.30–16.45 Jasna Babić Zrimšek (SI): Ni prostora za stare pankerje: Ali še obstaja povezava med subkulturno teorijo in prakso?
17.00–18.30 JR Moores (UK): Kako napisati knjigo o »heavy« glasbi

petek, 27. september @ Projekcijska dvorana, Mestni muzej Ljubljana
14.00–15.00 dr. Nina Dragičević (SI): O avditorni revščini
15.15–16.30 dr. Irena Šentevska (RS): Pojoči Beograd: Popularna glasba v Srbiji v bermudskem trikotniku globalno-regionalno-lokalno
16.45–17.45 Kate Molleson (UK): V zaledju: Raziskovanje hierarhij glasbenih žanrov
18.00–19.00 John Doran & Sapphire Goss (UK): Kaj je to, kar stoji pred mano? Heavy metal in modernizem


O projektu IndieRE 2.0
Projekt predstavlja nadaljevanje istoimenskega projekta iz leta 2019 in zajema produkcijo, izmenjavo in distribucijo glasbeno-informativnih oddaj nekaterih najpomembnejših evropskih glasbeno usmerjenih neodvisnih radijskih postaj, ki svojim poslušalcem zagotavljajo svežo urbano in lokalno glasbo. Pri projektu poleg koordinatorja Radia Študent iz Ljubljane sodelujejo tudi Radio Campus (mreža študentskih radijev iz Francije), Radio Corax iz Halleja, EMA RTV iz Seville z mrežo radiev iz Andaluzije, Civil Radio iz Budimpešte, Near FM iz Dublina, Radio Helsinki iz Gradca in Radio Student iz Zagreba. Projekt si prizadeva za povečanje vidnosti alternativnih glasbenikov iz različnih evropskih glasbenih scen, hkrati pa skuša pri tem opozoriti tudi na možne pasti digitalne dobe, ko selekcijo glasbe vse bolj narekujejo razni algoritmi na vladajočih digitalnih platformah.

IndieRE konferenca 2.0 nastaja v koprodukciji Radia Študent, Radia MARŠ, Radia NOR, Mestnega muzeja Ljubljana in partnerjev evropskega projekta IndieRE 2.0.

Projekt financira Evropska unija. Vsebina strani, izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.

Sob
28
Sep 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pot v Arheopark Emona se začne v Mestnem muzeju • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
28
Sep 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
30
Sep 2024
Prireditev na prostem
Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, Erjavčeva ul. 15 • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
1
Okt 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji
Sre
2
Okt 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se