Ljubljana
MGML

Inke Arns (HMKV): Od Tuje snovi do Sveta brez nas

Na predavanje Od Tuje snovi do Sveta brez nas bo Inke Arns govorila o dveh razstavah, ki ju je kot kustosinja pripravila pred nedavnim. Predavanje je spremljevalni dogodek razstave Svet brez nas: Zgodbe o dobi nečloveških akterjev, ki jo uro po predavanju odpiramo v Galeriji Vžigalica.

Torek
27
Jun 2017
Čas: 19:00–20:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Inke Arns (HMKV): Od Tuje snovi do Sveta brez nas

Tuja snov (alien matter) se nanaša na potencialno inteligentno snov, ki jo je ustvaril človek, a je hkrati radikalno drugačna. Je rezultat naturalizacije tehnoloških artefaktov. Okolja, ki jih oblikuje tehnologija, imajo za posledico nove odnose med človekom in strojem. Tehnični objekti, ki so bili prej opredeljeni zgolj kot uporabni predmeti, so postali avtonomni akterji. Njihove sposobnosti za učenje in mreženje vzbujajo dvom o nekoč jasni in prevladujoči ločnici med aktivnim subjektom in pasivnim objektom. 

Na razstavi Tuja snov (festival transmediale, HKW Berlin, 2017) je trideset umetnikov predstavilo dela o premikih znotraj tovrstnih struktur moči in zastavilo vprašanja o stanju našega sedanjega okolja oziroma o tem, ali je že prečkalo kritično točko in postalo »tuja snov«. Vsebinsko so bila dela razvrščena v štiri tematske sklope – o umetni inteligenci, plastiki, infrastrukturi in medmrežju stvari; to so podkategorije, ki naj bi se stapljale v porajajočem se velikem stroju in so zato, če parafraziramo Güntherja Andersa, zastarelost prihodnosti. Navsezadnje bodo ljudi v »svetu brez nas« nadomestili stroji (beri: porajajoči se veliki stroj), umetno inteligenco bo optimizirala druga umetna inteligenca in algoritme bodo programirali drugi algoritmi, sposobni samostojnega učenja. Tako bo lahko nastal radikalno drugačen, postantropocentrični svet, v katerem bi se lahko nečloveške življenjske oblike navsezadnje izkazale za bolj prilagodljive od človeka. 

Umetniki na razstavi Svet brez nas (The World Without Us, HMKV Dortmund, 2016/17) raziskujejo možnosti postčloveške ekologije – v postantropocenu, dobi, v kateri bodo nadzor prevzele druge oblike »življenja«, kot so algoritmi, umetna inteligenca, umetno ustvarjeni nanodelci, gensko spremenjeni mikroorganizmi in navidezno pošastne rastline. Ta nova doba – ki se je že začela, pa čeprav neopazno – je doba nečloveških akterjev.

Sob
16
Dec 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
21
Dec 2023
Zvočni dogodek
Mestni muzeja, izjema je junijska Zvočna kopel v Pelčnikovi hiši • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
23
Dec 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
30
Dec 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
14
Feb 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se