Ljubljana
MGML

Konserviranje in restavriranje vitezovega oblačila

Predavanje muzejske konservatorke Mojce Zver

O grobu viteza, ki so ga leta 2011 arheologi odkrili med izkopavanji na Njegoševi cesti pri cerkvi sv. Petra v Ljubljani, je bilo že veliko zapisanega in povedanega. Na tokratnem predavanju muzejske konservatorke in restavratorke Mojce Zver pa se bomo osredotočili na konserviranje in restavriranje vitezovega bogato okrašenega oblačila, ki je trajalo kar devet mesecev.

Četrtek
15
Mar 2018
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Mojca Zver
Mojca Zver © osebni arhiv

Na predavanju bo avtorica predstavila potek tega dolgotrajnega konservatorskega in restavratorskega postopka. Kako se lotiti ostankov tkanine, ki je bila v zemlji več 100 let podvržena razkrajanju in zato zahteva specifične restavratorske postopke?

Mojca Zver se je najprej lotila analize materialov ter preučevanju reševanja podobnih primerov iz preteklosti. Prilagoditi je bilo potrebno delovni prostor, opraviti sonde, testirati različne metode in si izdelati najprimernejše orodje. Pri realizaciji tega projekta sta ji pri postopku restavriranja in iskanja rešitev pomagala tudi sodelavca Matjaž Bizjak in Alenka Drol.

O vitezu        

Gotovo najzanimivejši poudarek z aktualne razstave v Mestnem muzeju Ljubljana je zgodba o vitezu, pokopanem na Njegoševi ulici, pri cerkvi sv. Petra. Identiteta pokojnika za zdaj še ni znana, vemo pa, da je šlo za moškega visokega stanu, ki je verjetno sodeloval v bojih proti Turškim vpadom. Umrl pa ni od bojnih ran, pač pa naravne smrti, star nekaj več kot 30 let. V njegovem grobu so arheologi našli zlatnik (za katerega bi v svojem času lahko kupil konja), dvoje železnih pozlačenih ostrog in srajco s pozlačenimi našitki.

Glede na ostanke ohranjenega tekstila lahko sklepamo, da je bila obleka svilena, nanjo pa je bil všit kovinski preplet. Ta je bil izdelan iz tankih niti, ovitih v pozlačeno srebrno pločevino. Kot zanimivost naj omenimo, da je bila svila v tistem času dražja od zlata.

O predavateljici

Mojca Zver je akademska restavratorka, ki je leta 2005 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po opravljenem strokovnem izpitu je leta 2011 pridobila naziv konservatorka-restavratorka in status samozaposlene v kulturi. Že vrsto let vodi ali sodeluje pri različnih konservatorskih-restavratorskih projektih.

V preteklosti je sodelovala z javnimi zavodi, kot npr.: ZVKDS Restavratorski center, Narodna galerija v Ljubljani, Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Muzej in galerije mesta Ljubljane. Nadzorovala in sodelovala je tudi pri večjih restavratorskih projektih, ki jih je realizirala v sodelovanju z Angel Oblak s.p.: restavriranje vhodnega portala na gradu Žovnek ter restavriranje pokopališke kapele v Polzeli.

Trenutno dela, kot zunanja sodelavka v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane v Konservatorskem središču ŠČIT, kjer se je od oktobra 2015, v procesu dela srečala z restavriranjem konserviranjem arheoloških kovinskih predmetov in pridruženih materialov. Hkrati sodeluje tudi pri pripravah razstav in različnih projektih v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

V letu 2017 je sprejela nov izziv konserviranja-restavriranja arheološkega oblačila viteza iz Njegoševe, in ga tudi uspešno rešila.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se