Ljubljana
MGML

Voden ogled arheoloških izkopavanj na Slovenski cesti

Ob tokratnih arheoloških izkopavanjih, ki so se z Gosposvetske ceste premaknile na sosednjo Slovensko cesto, so arheologi naleteli na presenetljivo najdbo: ostanke samostanskega kompleksa bosonogih avguštincev. Zaradi velikega zanimanja javnosti vabljeni na dve terenski vodstvi v torek, 14. 8., ob 10.00 in 16.00.

Torek
14
Avg 2018
Čas: 16:00–17:00
Lokacija: Arheološka izkopavanja na Slovenski cesti, zbirno mesto na ploščadi Ajdovščina
Odrasli, študenti, seniorji
Utrinek z izkopavanj na Slovenski cesti
Utrinek z izkopavanj na Slovenski cesti © dokumentacija MGML

Pridružite se nam na vodenem ogledu arheoloških izkopavanj na Slovenski cesti, kjer boste iz prve roke izvedeli še več o nedavnem odkritju ostankov samostana. 

Vodstvi bosta dve: ob 10.00 in 16.00 (število obiskovalcev na posameznem vodstvu je zaradi varnosti omejeno na 15 oseb)
Zbirno mesto: pri trafiki na ploščadi Ajdovščina (pod STA in Malo teraso)
Obvezne prijave: čez vikend na prijava@mgml.si, v ponedeljek in torek pa tudi na 01 24 12 506
Pomembno: v primeru dežja posamezno vodstvo odpade; vse prijavljene bomo o tem obvestili dve uri pred vodstvom (ob 8.00 in 14.00)

Veselimo se vaše ponovne radovedne družbe! :)

Več o samostanskem kompleksu bosonogih avguštincev:

Leta 1786 je bil z dekretom Jožefa II. samostan bosonogih avguštincev razpuščen in s cerkvijo sv. Jožefa vred spremenjen v prvo civilno bolnišnico v Ljubljani. Samostan in cerkev sta bila ob ukinitvi dobro opremljena in sta imela precej inventarja. Ob ukinitvi je bil narejen popis predmetov, ki so bili v dobršni meri prodani na licitaciji. S poslopji vred so nekaj oprave in predmetov prevzeli usmiljeni bratje, ki so obdržali tudi opremo iz zakristije, predmete, ki so jih potrebovali ob bogoslužju ter orgle iz kapele. Paramente in cerkvene dragocenosti je vlada izročila škofiji, ki jih je naprej razdelila župnijskim cerkvam. Knjižnico je dobila Kmetijska družba, oltarji pa niso šli v promet, saj zaradi serijskega ukinjanja samostanov konec 18. stoletja po njih ni bilo velikega povpraševanja. V naslednjem letu so nato postopoma na prvi licitaciji prodali še male in velike orgle, prižnico, nekatere oltarje ter štiri medeninaste svetilke. Na drugi licitaciji v istem letu pa še veliki zvon, obhajilno mizo, kropilnik in zastore, malo kasneje pa tudi glavni oltar in dva zvonova. Iz navedenega je očitno, da je sekularizacija konec 18. stoletja povzročila precejšnjo škodo slovenski umetnostni dediščini, saj so bili zgoraj omenjeni predmeti in oprema razprodani ter razseljeni po mestu in deželi, nekateri pa so se znašli celo na Dunaju …

Povzeto po: Lavrič A., 2012, Oprema cerkve in samostana bosonogih avguštincev v Ljubljani. – Acta historiae artis Slovenica 17/2. Samostanska umetnost, str. 21–55. 

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se