Ljubljana
MGML

Kultura in kreativnost, konferenca

ob kandidaturi Ljubljane za EPK 2025

Vabimo vas na prvi pogovor v nizu 'Culture and Creative Talks' (pogovori o kulturi in kreativnosti) na temo razvoja kulturnih in kreativnih industrij v Ljubljani.

Torek
18
Dec 2018
Čas: 09:00–15:30
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti
Kultura in kreativnost, konferenca

Vzpodbuda je prišla s strani Oddelka za kulturo MOL, njen namen pa je vzpostaviti izredno pomemben dialog pri vzpostavitvi različnih platform, ki bodo privedle do kandidature Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.

Prvi izmed pogovorov iz serije Culture and Creative Talks se bo odvil v konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana v torek, 18. 12., s pričetkom ob 9.00. Potekal bo v formatu enodnevne mednarodne konference na temo kreativnih industrij.

Osrednji govorec konference, ki se je bodo udeležili različni predstavniki slovenske kulturne in kreativne sfere, je Eberhard Schrempf, direktor, Kreativne industrije Styria, Graz. Schrempf je ustanovitelj organizacije »Cultural Industries of Austria«, od januarja 2001 do aprila 2004 pa je kot direktor zavoda EPK Graz odigral pomembno vlogo pri pripravi in realizaciji projekta Evropske prestolnice kulture Graz.

Vašo udeležbo na konferenci potrdite na naslov ana.modic@mgml.si.


PROGRAM KONFERENCE

9:00 Registracija in kava

9:30 Blaž Peršin, direktor MGML: pozdravni nagovor in predstavitev konference
         Mateja Demšič, vodja Oddelka za kutluro MOL: uvodni nagovor

9:45 mag. Lilijana Madjar, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, predstavitev projekta CRE:HUB – Politike za kulturne in kreativne industrije: vozlišče inovativnega regionalnega razvoja

10:00 dr. Nika Murovec in dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana: predstavitev ključnih ugotovitev študij State of Art of the CCI Sector in Ljubljana Urban Region in Barrier Solution Analysis of the CCI Sector in Ljubljana Urban Region

10:30 Predstavitev primera dobre prakse evropske prestolnice kulture iz Avstrije
Eberhard Schrempf, direktor, Kreativne industrije Styria, Graz

11:15 Odmor za kavo

11:30 Medsektorsko sodelovanje v procesu kandidature za EPK
Pogovor:
Anja Zorko /  Center za kreativnost ‒ MAO
Eva Matjaž / Poligon
Vuk Ćosić /  sodelavec pri nastanku projekta Rijeka EPK  2020
Meta Štular / RogLab ‒ MGML

13:00 Kosilo

14:00  Predstavitve delovanja v regiji
Bernard Koludrović / RiHub Rijeka
Aleksandar Peković / Arteria Creative Network
Robert Alagjozovski / Skopje EPK 2028

Po predstavitvi pogovor o pomenu medregionalnega sodelovanja

15:30 Zaključek


OSREDNJI GOVOREC – biografija

Eberhard SCHREMPF 

Po zaključenem študiju na umetniški akademiji v Grazu, že več kot dve desetletji aktivno deluje na področju kulturnega managementa. Med leti 1985‒1990 je bil najprej tehnični direktor, kasneje pa vodja enega največjih avstrijskih festivalov »Steirische Herbst«. Vzporedno se je uveljavil kot kipar z več pomembnimi razstavami, je avtor scenskih zasnov in mednarodnih projektov. Po letu 1992 v okviru lastne umetniške agencije uspešno organizira in izvaja festivale, mednarodna sodelovanja in prepoznavne umetniške dogodke.

Leta 1999 ustanovi organizacijo »Cultural Industries of Austria«, se loti organizacijsko kompleksnih nalog in vodi predstavitev mesta Graz in dežele avstrijske Štajerske na EXPO Hannover 2000, predstavitve avtomobilskih proizvajalcev iz avstrijske Štajerske v Bruslju, Stuttgatrtu, Göteborgu in Parizu. Odgovoren je za tehnične in scenske spremembe posameznih izvedb in produkcij festivala Steirische Herbst leta 2000. Bil je pobudnik izgradnje dvorane Helmut List v Grazu. Ob tem je kot kulturni manager in organizator sodeloval s strankami s področja kulture, znanosti, politike, gospodarstva in turizma.

Od leta 1999 dela tudi kot predavatelj na visoki šoli za uporabne umetnosti JOANNEUM, na študijski smeri oblikovanja.

Od januarja 2001 do aprila 2004 je zaznamoval EPK Graz kot direktor zavoda, ki je EPK Graz tudi pripravil in realiziral.

Po aprilu 2004 se vrne v zasebni zavod »Culture Industries Austria«, ki pripravi in izpelje kulturne in umetniške dogodke za Avstrijo jubilejno leto 2005 kot tudi kulturno umetniške dogodke avstrijskega predsedovanja evropskemu svetu 2006.

Od avgusta 2001 je direktor »Creative Industries Styria«, ki je mreža za razvoj, podporo kreativnim industrijam na avstrijskem Štajerskem in njihovi povezavi z gospodarstvom. Je vodja in organizator »Design Monat Graz« kot tudi zaslužen za to, da je Graz postal del Unescove mreže kreativnih mest – mesto oblikovanja.

Čet
11
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
12
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
16
Apr 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
18
Apr 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se