Ljubljana
MGML

Donacija Oskarja Kogoja

Serija plakatov Oskaraja Kogoja na razstavi

Oskar Kogoj, eden najvidnejših slovenskih oblikovalcev, bo v torek, 9. aprila 2019, ob 11:30 v Mestnem muzeju Ljubljana ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću kot donacijo predal zbirko plakatov, ki jih bodo odslej hranili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML). Ob srečanju in predaji donacije se obenem odpira razstava Kogojevih plakatov in nekaterih drugih Kogojevih predmetov, ki jih je avtor že daroval zbirkama MGML in MAO (Muzej za arhitekturo in oblikovanje).

Torek
9
Apr 2019
Čas: 11:30–12:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, seniorji
Oskar Kogoj in Zoran Janković
Oskar Kogoj in Zoran Janković © Nik Rovan

Oskar Kogoj je mednarodno uveljavljen industrijski oblikovalec, njegovo ime pa je danes pojem modernega oblikovanja. Nekatere njegove pomembnejše oblikovalske dosežke hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani; na primer znameniti primer počivalnika iz poliuretanske pene z imenom Gondola, izvijač s fiziološko oblikovanim ročajem za podjetje TIK, prototip igrače Rdeči objekt in Skiro, igračo Vijak – vtikač in prototip za Žogi, pa tudi predmete za nego dojenčkov ter jedilni pribor. Pred leti je Oskar Kogoj Mestnemu muzeju Ljubljana (MGML) že podaril serijo prototipov in model smuči, znanih z znamenito oznako MBX; zbirko dopolnjujejo kozarci iz prve linije Valovnica in steklenici.

Oskar Kogoj, ki je leta 1971 pridobil status svobodnega oblikovalca, je pod imenom 'Nature design' ustvaril raznoliko in mnogoštevilno serijo pohištva in drugih uporabnih kot tudi dekorativnih predmetov. Ob tem z donacijami dopolnjuje in plemeniti javne zbirke; eden od t. i. Aspiratorjev iz leta 1974 je tako uvrščen v zbirko Muzeja za moderno umetnost (MoMA) v New Yorku.

Oskar Kogoj je po končanem šolanju na Šoli za oblikovanje v Ljubljani nadaljeval študij na beneškem Istituto Statale d`Arte in ga končal leta 1966. Na isti fakulteti je nato predaval, svojo pot pa je začel v studiu Baby Mark v Milanu, kjer je snoval didaktične predmete za otroke. Leta 1969 se je pridružil raziskovalnemu inštitutu tovarne Meblo v Novi Gorici in se v naslednjih letih posvetil študiju naravnih materialov in organskih oblik.

Razstava, ki bo v prvem nadstropju muzeja na ogled do 5. maja, je pripravljena v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

Tor
19
Mar 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
21
Mar 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
23
Mar 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
11
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
12
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se