Ljubljana
MGML

Biti star 20 let v politiki. Nove percepcije, nove rabe, nova pričakovanja.

Predavanje

Ob evropskih volitvah vas skupaj s Francoskim inštitutom in Delom vabimo na predavanje Biti star 20 let v politiki. Nove percepcije, nove rabe, nova pričakovanja, ki bo v Mestnem muzeju Ljubljana v četrtek, 30. maja, ob 18.00.

Četrtek
30
Maj 2019
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Biti star 20 let v politiki. Nove percepcije, nove rabe, nova pričakovanja.

Pogovor z Anne Muxel poteka v okviru ciklusa predavanj "Razumevanje sveta". 

Že trideset let so v Evropi znaki krize reprezentativne demokracije precej očitni: rast volilne abstinence, oslabljenje zvestobe do strank, nezaupanje do političnih osebnosti, razvoj političnega nasprotovanja. Na evropskem političnem odru se vedno znova pojavljajo vprašanja: ali je demokracija v krizi? Kakšne posledice ima na dolgi rok to splošno politično nezaupanje do odpornosti demokratičnega režima? Ko poskusimo dojeti, kako se te spremembe vključujejo v generacijsko dinamiko, se ta vprašanja pokažejo v novi luči. Ali se s prihodom novih generacij zaupanje v demokracijo oziroma sama ideja demokracije poslabša? Na pragu evropskih volitev ima to predavanje namen analizirati politična obnašanja oziroma dojemanja mladih Evropejcev, oblike njihovih zavzetosti in njihovih kolektivnih mobilizacij. Raziskuje nove demokratične rabe, ki na novo izoblikujejo odnos mladih do državljanstva.

Anne Muxel je sociologinja na oddelku za sociologijo in politične vede pri Centru za politološke raziskave ter članica uredniškega zbora Francoske sociološke revije (Revue française de sociologie). Na področju politične sociologije se ukvarja z razumevanjem odnosov posameznikov do politike preko analize njihovega vedenja in obnašanja (nove oblike političnega izražanja, odnos do volitev, načini socializacije in oblikovanje politične identitete). Vodila je številne raziskave o prenosu vrednot preko generacij in je strokovnjakinja na področju študij o mladih. Je avtorica številnih knjig, med drugim del Biti star 20 let v politiki. Otroci odčaranja (2010) in Politično mlad (2018).

Njen sogovornik bo Tomaž Deželan, izredni profesor, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede. Jean Monnet Chair, CoE&EU European Youth Researcher (PEYR).

Vstop prost. Dogodek bo potekal angleščini brez tolmačenja. Vljudno vabljeni!

Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se