Ljubljana
MGML

Heterodoks - razmišljanja o slovenskem gospodarstvu in družbi

Aljaž Bastič, dokumentarni film, 74'

Prof. dr. Franjo Štiblar z obravnavo desetih področij poda gospodarsko in družbeno analizo sodobnega položaja Slovenije in pogled v njeno prihodnost.

Četrtek
3
Okt 2019
Čas: 17:00–18:15
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Heterodoks - razmišljanja o slovenskem gospodarstvu in družbi

Film prikaže celovit družbosloven pogled na razvoj Slovenije, stanje danes in pričakovanja za prihodnost. Gre za svež, heterodoksni (holističen, celovit) pogled na življenje, ki ga živimo in razmišljanje, kako bi bilo lahko bolje v bodoče. Heterodoksnost pomeni ob ekonomskem maksimumu upoštevati tudi njegove zunanje učinke in jih vključiti, da bi dosegli ne zgolj parcialni ekonomski maksimum, ampak širši družbeni (torej tudi socialni, ekološki, moralni, etnični, kulturni, ...) optimum.

Film je namenjen vsem, ki jih naš vsakdan živo zanima. Zato vsak del začne s čisto elementarnim teoretičnim okvirom in nadaljuje z opisom konkretnih praktičnih dognanj pri nas, tudi z opisom vpliva dogodkov na naš razvoj.

Film ima osnovo v osebni izkušnji in deli nosilca Franja Štiblarja, profesorja in nekdanjega delana pravne fakultete v Ljubljani in danes vodje Centra za pravne in ekonomske študije na njej. Izhaja iz njegovega delovanja doma in v tujini, kot svež pogled na dogajanje v naši družbi.

Ustvarjalci filma so podiplomski študenti in diplomanti AGRFT, ki so film naredili pro bono. Režiser je Aljaž Basič, izvršni producent Jan Marin s timom iz Fixmedie, voditeljica post-produkcije je Sara Gjergek. Svetovalec pri realizaciji filma je bil režiser in profesor na AGRFT Miran Zupanič.

2019, 74 min, barvni

Ogled filma, ki je bil pred kratkim prikazan na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, je brezplačen.Sob
15
Maj 2021
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
5
Jul 2021
Počitniško varstvo
Mestni muzej Ljubljana • Družine, otroci
Pon
16
Avg 2021
Počitniško varstvo
Mestni muzej Ljubljana • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se