Ljubljana
MGML

CUKRARNA // Na poti // Matej Andraž Vogrinčič

Intervencija v javni prostor "Na poti" je prvi projekt, s katerim začenjamo program Cukrarne, novega prostora umetnosti, katerega odprtje je predvideno za pomlad leta 2021.

Četrtek
19
Sep 2019
Čas: 15:00–16:00
Lokacija: Park na Ambroževem trgu
Odrasli, študenti, seniorji
CUKRARNA // Na poti // Matej Andraž Vogrinčič
© Andrej Peunik/MGML

Po usodnem požaru leta 1858 je  bilo zaradi nepazljivosti delavca za nekoč največjo rafinerijo sladkorja v monarhiji konec proizvodnje, za poslopje cukrarne pa se je začelo novo življenje, polno razburljivih zgodb in usod ljudi, ki so v njej delali in živeli.

Ker je obnova same stavbe še v teku, smo se odločili, da prihajajoči prostor kulture, naznanimo s projekti, lociranimi v njeni neposredni okolici. Zgradba se namreč nahaja v degradiranem območju v neposredni bližini centra mesta in bo z novo kulturno dejavnostjo ter celostno ureditvijo prostora okoli tovarne, nedvomno pripomogla k revitalizaciji tega dolga leta opuščenega dela mesta.

Mateja Andraža Vogrinčiča smo povabili, da v parku na Ambroževem trgu, katerega zgodovina je nekoliko manj poznana prebivalcem Ljubljane, s posegom v prostor sproži razmislek o okolišu kot tudi o cukrarni sami. Umetnik se je odločila za intervencijo v sam park in z gradbenim materialom pridobljenim z gradbišča cukrarne tlakoval centralno os parka – pot, ki vodi skozi park od križišča proti tovarni. Pot je tlakovana z zdrobljenim materialom kritine (granulat), ki je bil nekoč del stavbe. Prostorska intervencija tako na zelo ekspliciten način povezuje park s Cukrarno, prva tako pa s poudarjanjem centralne osi parka metaforično naglašuje pot v smeri centra proti stavbi. Tako naslov intervencije "Na poti" ne aludira le na prihajajočo spremembo namembnosti tovarne iz rafinerije sladkorja v center kulture, temveč v svoji dobesednosti govori tudi o sami prostorski intervenciji. Umetnik odstranjeni material reciklira in s peskom, ki v sebi nosi zgodbe in zgodovino prostora, tlakuje pot do stavbe, v kateri se bo pisala nova zgodovina prostora in mesta.


Kustosinja: Alenka Gregorič
Na ogled: do 2. 12. 2019

Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se