Ljubljana
MGML

CUKRARNA // Gibanje za javni govor / Kam se vrti ta svet?

Polonca Lovšin v sodelovanju z dijakinjami in dijaki Srednje zdravstvene šole, Srednje upravno administrativne šole, Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Srednje trgovske šole, Gimnazije Poljane, Dijaškega doma Ivana Cankarja in Dijaškega doma Poljane. Moderator: Boštjan Gorenc - Pižama

"Gibanje za javni govor / Kam se vrti ta svet?" Polonce Lovšin, drugi projekt v nizu dogodkov pred odprtjem Cukrarne, bo zaradi slabe vremenske napovedi potekal v Dijaškem domu Ivana Cankarja – Kreatorij!

Četrtek
10
Okt 2019
Čas: 10:00–13:00
Lokacija: Dijaški dom Ivana Cankarja – Kreatorij, Poljanska cesta 26
Odrasli, študenti, seniorji
CUKRARNA // Gibanje za javni govor / Kam se vrti ta svet?
© Xenos

S to začasno javno skulpturo ustvarjamo komunikacijo z okoliškimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi, naslavlja pa za mlade osrednje teme, kot sta med drugim družbena soodvisnost in odgovornost. Umetničin projekt predstavlja govorniški oder, na katerem povabljeni govorci, v tem primeru dijaki iz okoliških šol in dijaških domov, sodelujejo s svojimi recitali, pevskimi in glasbenimi nastopi ter gibalnimi akcijami. Tako oder postane prostor javnega izražanja misli, vendar brez aktivnih poslušalcev izzvenijo v tišini. Delovanje mikrofonov na govorniškem odru je namreč odvisno od elektrike, ki jo s poganjanjem koles pod odrom proizvajajo soudeleženci dogodka. Povezanost med vsemi prisotnimi akterji je tako nujna, saj prvi brez drugih niso slišani.

Polonca Lovšin s svojimi zvedavimi in humornimi, do potankosti premišljenimi in natančnimi, vsebinsko dovršenimi in trajnostno naravnanimi projekti odpira aktualna vprašanja današnjega časa. Tematika vključevanja je stalnica umetničinih projektov, in čeprav je njihova izvedba na prvi pogled  humorna, je predvsem kritično naravnana, saj z  njimi presoja odnos človeka do narave, okolja in družbe. Sodelovanje z umetnico, ki v svoji ustvarjalni praksi združuje resnost s šaljivostjo ter dobronamerno in preudarno kritiko obravnavanih vsebin, se nam je v primeru programa Cukrarne zdelo nadvse prikladno. Vključevanje in povezovanje sta namreč osnovni vodili projekta Gibanje za javni govor, kar se zdi zelo umestno za degradiran in nekoliko odrinjen okoliš cukrarne z Ambroževim trgom, ki kljub znameniti zgodovini v  zadnjih letih ni slovel po sila blesteči podobi.

Umetnica je projekt v preteklosti že predstavila v nekaterih mestih – sprva v Mariboru (projekt je nastal v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor leta 2015) in pozneje še v Strasbourgu, Feldbachu in Kočevju. S posebej dorečenim tematskim fokusom ga je navezala na različne aktualne teme krajev izvedbe. Za izvedbo na Ambrožem trgu je kot aktivne govorce in poslušalce ter »proizvajalce« energije k sodelovanju namenoma povabila učence in dijake okoliških šol in dijaških domov. Tako postajajo nepogrešljiv del skupne dogodivščine in naši dejavni sogovorniki v ustvarjanju zgodbe bodočega prostora umetnosti. Dogodek bo povezoval mladim dobro poznani pisec in pisatelj, prevajalec, komik, reper in igralec Boštjan Gorenc - Pižama. Celotnemu doživetju bo dodal dinamiko in mero humorja, ki je v umetnosti vse preredko prisotna sestavina.

—Alenka Gregorič, kustosinja

Tor
19
Mar 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
21
Mar 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
23
Mar 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
11
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
12
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se