Ljubljana
MGML

Smartphone demokracija: nevarnosti populizma

Pogovor z novinarjem Francisom Brochetom v okviru ciklusa predavanj "Razumevanje sveta"

Sreda
9
Okt 2019
Čas: 18:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Smartphone demokracija: nevarnosti populizma

"Pametni telefon, ki ga imamo dandanes vsi ves čas v rokah, je temeljito spremenil naš odnos do družbe in politike - z njim imamo občutek, da smo neposredno povezani s svetom, in da lahko bolj učinkovito delujemo v njem. Izvolitev Donalda Trumpa, referendum o Brexitu, zmaga Emmanuela Macrona: vsi ti dogodki so bili prava presenečenja, odražali pa so prav te spremembe. Taka revolucija je polna obljub: državljanom nudi neposredno komunikacijo z voditelji, jim omogoča, da soustvarjajo politične programe, da pritegnejo pozornost k določenim temam, ki bi jih politični voditelji sicer zanemarili, da celo izberejo svoje kandidate ... Ima pa tudi svojo temno stran: lažne novice, radikalizacija mnenj, nasilnost komunikacije, populizem voditeljev ...
Ali bo iz procesa digitalizacije sveta demokracija na koncu izšla kot zmagovalec ali poraženec? Katera nova obzorja nam izrisujejo naši pametni telefoni? Od kod ta usklajenost populizma in družbenih omrežij?"
(Odlomek iz knjige Francisa Brocheta)

Francis Brochet je novinar v pariški pisarni skupine regionalnih časnikov EBRA. Bivši kolumnist pri časopisu Le Progrès, spremlja dogajanja na političnem, gospodarskem in evropskem področju s prepričanjem, da so vsi medsebojno povezani. Napisal je več del s področja politične analize. Njegova zadnja knjiga nosi naslov Smartphone demokracija, digitalni populizem od Trumpa do Macrona.

Moderator: Igor E. Bergant, novinar
Vstop prost. V angleščini brez tolmačenja.


Razumevanje sveta je ciklus predavanj, ki jih organizira Francoski inštitut v Sloveniji v sodelovanju z Mestnim muzej Ljubljana, časopisom Delo, Filozofsko fakulteto in Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se