Ljubljana
MGML

Plečnik in sveto: vodstvo po razstavi z dr. Tomažem Jurco

Pri arhitektu Plečniku se pojmovanje svetega ne navezuje le na njegovo religioznost, ampak tudi na njegovo umetnost, osebna prepričanja, življenjske nazore in moralo. Kako se to odraža v 33 izbranih predmetih Plečnikovega liturgičnega posodja, izveste na drugem vodstvu po razstavi 'Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec' z dr. Tomažem Jurco.

Sreda
6
Nov 2019
Čas: 17:00–17:45
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Plečnik in sveto: vodstvo po razstavi z dr. Tomažem Jurco
© Andrej Peunik/MGML

Dr. Tomaž Jurca je v preteklem letu v Plečnikovi hiši pripravil razstavo, ki je obravnavala prav Plečnikovo pojmovanje svetega, svoje razmišljanje in raziskovanje pa je strnil tudi v razstavnem katalogu z naslovom 'Plečnik in sveto'.
Tokrat si v njegovi družbi lahko ogledate izbrano Plečnikovo liturgično posodje, ki je bilo letošnje poletje na ogled v Vatikanskih muzejih, pri čemer dr. Jurca izpostavlja: "Plečnikovo vodilo pri snovanju sakralne arhitekture je bila vseskozi pastorala. Menil je, da arhitekturne smernice ali okrasje ne smejo poteptati krščanske misli in da mora imeti vse v cerkvi svoj bogoslužni smisel. Ko je snoval Cerkev srca Jezusovega v Pragi, je bratu Andreju v pismu zapisal: 'Mene interesira povedati, da se gre za pastoralo'. Prav to pa velja tudi za njegovo liturgično posodje, ki je kljub nekaterim posebnostim zasnovano v kristocentričnem duhu in sploh tako, da kar najbolje služi svoji funkciji."

Zaradi omejenega prostora so za vodstvo obvezne prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Vodstvo je vključeno v ceno vstopnice (6 € / znižana 4 €).

Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se