Ljubljana
MGML

Plečnik in sveto: vodstvo po razstavi z dr. Petrom Krečičem [VSA MESTA SO ŽE ZASEDENA]

Jožeta Plečnika je k oblikovanju liturgičnega posodja spodbudil brat duhovnik – zanj je Plečnik zasnoval in izdelal prvi kelih. Vseh 33 izbranih predmetov Plečnikovega liturgičnega posodja, ki so na ogled na razstavi v Mestnem muzeju Ljubljana, pa si lahko v sredo, 20. 11., ob 17:00 ogledate v družbi dr. Petra Krečiča, enega največjih poznavalcev Plečnikovega opusa.

Sreda
20
Nov 2019
Čas: 17:00–17:45
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Andrejev kelih, 1913, Plečnikov prvenec v dolgi vrsti sakralnih posod, pri katerem se je izmojstril v oblikovanju kovine ter uporabi dragocenih in manj dragocenih kamnov.
Andrejev kelih, 1913, Plečnikov prvenec v dolgi vrsti sakralnih posod, pri katerem se je izmojstril v oblikovanju kovine ter uporabi dragocenih in manj dragocenih kamnov. © Andrej Peunik/MGML

Dr. Krečič je med drugim za razstavo 'Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec', ki je bila letošnje poletje na ogled v Vatikanskih muzejih, do 24. 11. pa si jo lahko ogledate v Mestnem muzeju Ljubljana, o Plečnikovem oblikovanju sakralnega posodja zapisal: "Plečnik je uvedel sodobne, čiste geometrične oblike, okrašene s preprostim grafičnim okrasjem in dragocenim in manj dragocenim kamenjem, ter se pri tem vselej osredotočal na bistvo vloge, ki jo ima posamezna posoda v liturgiji: kelih je svečana posoda z vinom, ki se spreminja v Gospodovo kri, ciborij sveta posoda z mističnim kruhom, ki naj se varno nosi in čvrsto pokriva, monštranca prosojna posoda, katere funkcija je napraviti sveti kruh viden na daleč."

Zaradi omejenega prostora so za vodstvo obvezne prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Vodstvo je vključeno v ceno vstopnice (6 € / znižana 4 €).

Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
5
Jun 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se