Ljubljana
MGML

Valentin, umetnost in midva

Peneče presenečenje v Mestnem muzeju Ljubljana

Lahko Valentin odklene tudi ljubezen?

Nedelja
14
Feb 2021
Čas: 10:00–18:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Srebrna radgonska penina z vašimi imeni.
Srebrna radgonska penina z vašimi imeni.

Ker bosta okopavanje vrta, načrtovanje balkonske zasaditve ali presajanje sobne lončnice opravila že v soboto, si v nedeljo, 14. februarja, na Valentinovo, privoščita obisk muzeja!

Za vaju smo pripravili darilni paket penečega presenečenja. Ob nakupu dve vstopnic* za ogled muzeja, vam ob odhodu podarimo ohlajeno in personalizirano Srebrno radgonsko penino. Na vaju čaka nekaj sodobne umetnosti, baročnega slikarstva, pregled zgodovine Ljubljane in muzejska zakladnica z arheologijo antike. Privoščita svoji ljubezni potovanje v svet umetnosti in zgodovine. S poklonjeno penino pa naj ta vzbrsti v nekaj lepega in trajnega.

In kdo je pravzaprav sveti Valentin? 
Pri nas ga poznamo že dolgo, zadnja leta tudi v povezavi z ljubeznijo in zaljubljenci. S 14. februarjem, na god svetnika in mučenca, se je po kmečkem koledarju začelo prvo delo na vrtovih, tudi v okolici Ljubljane. Po prepričanju ljudi naj po tem dnevu zmrzal ne bi več ogrožala pomladanskega rastja. Zato se je svetemu Valentinu reklo tudi prvi spomladin. Pomlad, novo življenje in ptičje petje pa je prineslo tudi praznovanje ljubezni. Pravijo, da se ponekod na Slovenskem na ta, valentinov dan »ptiči ženijo« (kot tudi na Gregorjevo in Vincencijevo). Marsikje (na Štajerskem in Kranjskem) je bilo v navadi polaganje v ta namen iz kvašenega testa pečenih pogačic v grmovje in na veje v okolici hiše, ki so jih pobirali zlasti otroci, kot ostanke od ptičje gostije. V 90. letih 20. stoletja pa je praznovanje dobilo do takrat neznano, novo vsebino. Dan zaljubljencev, ki se je k nam širilo iz angloameriškega sveta, povezano s pošiljanjem voščil in manjših daril.

*Penina (0,2l) vam pripada ob nakupu dveh vstopnic za ogled muzeja. Valentinov paket ne velja ob nakupu vstopnic za posamezne razstave (Baročni slikar Andrej Herrlein; Ljubljana. Zgodovina. Mesto.). Akcija velja za polnoletne osebe. 

Število penin je omejeno. 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Sob
15
Jun 2024
Otvoritev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Ned
16
Jun 2024
Predavanje, Predstavitev, Prireditev na prostem, Voden ogled
Domačija Pr' Lenart na Belem, Belo 1, 1215 Medvode • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
20
Jun 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
22
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se