Ljubljana
MGML

Nonument Group: TGH-48: Tukaj se nič ne more zgoditi

Dogodek v sklopu razstave "Nonument Group: Razstava je na terenu" v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in v sklopu dogodkov, ki jih pripravljajo pred odprtjem Cukrarne.

Vabljeni, da se z Nonument Group popeljete na poseben zvočni drive-in: zvočno vožnjo po garažni hiši Savina Severja. Po spiralni cesti navzgor vas bomo individualno popeljali s taksijem, ob tem pa razmišljali o tej nenavadni garažni hiši kot samostojnem vesolju.

Sreda
23
Jun 2021
Čas: 19:00
Lokacija: Severjeva garaža na Ambroževem trgu
Odrasli, študenti, seniorji
Nonument Group: TGH-48: Tukaj se nič ne more zgoditi

Severjevo garažo, eno izmed mojstrovin arhitekta Savina Severja, zaznamuje izrazita dvojnost: je čaščen primerek kvalitetne arhitekture šestdesetih in obenem zametovana in "neuporabna" stavba. Z zvočno vožnjo skozi garažo bo Nonument Group opozoril na specifičen ustroj stavbe, ki ni samo arhitekturno fascinantna, ampak je že v svoji domnevno problematični sedanjosti polna vitalnih vsebin in individualnih improvizacij. Njen specifičen ustroj z dovolj odprtim branjem že tak, kot je, spreminjajočemu se mestu okrog nje ponuja platformo za nove, tehnološko sodobne, družbene in mestotvorne vsebine.

Intervencija Nonument Group temelji na terenskem opazovanju in na intervjujih z uporabniki garažne hiše, zaposlenimi in strokovnjaki. Zvočni sprehod temelji na zgodbi "Babilonska knjižnica" Jorgeja Louisa Borgesa. 


Prijava na dogodek
Za udeležbo na dogodku je obvezna prijava na elektronski naslov info@cukrarna.art.
Zvočna vožnja traja približno 20 minut. Razpoložljivi termini so med 19. in 22. uro. Prosimo, da ob prijavi na vožnjo napišete, ali ste člani istega gospodinjstva. Po prijavi vam bomo posredovali točen termin vaše vožnje. Prosimo, da ste na lokaciji prisotni 15 minut pred vašim terminom.


Koncept in zvočna zasnova: Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga
Kustosinja: Alenka Gregorič
Raziskava: Danica Sretenović, Miloš Kosec
Intervjuji: Neja Tomšič, Barbara Tomšič, Danica Sretenović, Miloš Kosec, Martin Bricelj Baraga
Svetovanje: Nika Grabar, Miloš Kosec
Oblikovanje zvoka: Gašper Torkar
Svetlobna zasnova: Martin Lovšin, Martin Bricelj Baraga
Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljana, MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti

© Peter Giodani

Nonument Group se na različne načine ukvarja s procesi spominjanja in pozabe v prostoru. Po eni strani se dejavnosti dotikajo umetniških intervencij, po drugi pa ustvarjanja registra nonumentov, s katerim skupina raziskuje, mapira in arhivira arhitekturo, spomenike, javne prostore, infrastrukturo, katerih pomen se je spremenil zaradi družbenih ali političnih sprememb. Umetniške intervencije v nasprotju z registrom osvetljujejo dileme skozi estetsko izkušnjo sedanjosti ter z raziskovanjem raznolikih umetniških pristopov preizprašujejo pomen dediščine v prostoru. Nonument Group je raziskovalno-umetniški kolektiv, ki ga sestavljajo Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec. Pri svojih projektih sodeluje s številnimi soustvarjalci, raziskovalci in umetniki v mednarodnem kontekstu. Nagrade, sodelovanja in omembe vključujejo: Baltimore Magazine (Best Public Artwork 2018), The Guardian, Creative Europe, Chemnitz Biennale, Johns Hopkins University, Andy Warhol Foundation for The Visual Arts, Saul Zaentz Innovation Fund, Centre for Central European Architecture. So letošnji prejemniki Plečnikove medalje za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se