Ljubljana
MGML

ČAS DEKLIŠTVA – koncert angleških madrigalov in slovenskih ljudskih pesmi

Poletna koncertna sezona 2021

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2021.

Ponedeljek
28
Jun 2021
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
ČAS DEKLIŠTVA – koncert angleških madrigalov in slovenskih ljudskih pesmi
© Imago Sloveniae

V sredo, 28. junija bo v Mestnem muzeju zazvenela Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana.

Glasbena matica Ljubljana že vrsto let uspešno spodbuja slovensko zborovsko ustvarjalnost in poustvarjalnost, v zadnjem obdobju pa tudi z več lastnimi zborovskimi sestavi dejavno sooblikuje slovensko zborovsko krajino. Za različne generacije zboristov ustvarja priložnosti za njihovo osebno umetniško rast in duhovno bogatenje ob študiju kakovostne zborovske literature uveljavljenih skladateljev vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe. Ob vseh aktualnih pevskih sestavih, ki delujejo pod okriljem Glasbene matice, je lansko jesen pričela z delovanjem tudi Mladinska vokalna skupina, zasnovana kot most med mladinskim in mešanim zborom Glasbene matice. K sodelovanju so povabili nekdanje in aktualne pevce mladinskega zbora, ki so stari 16 let ali več, ter druge zborovske pevce z željo po nadaljevanju svoje pevske poti v sestavu, ki jim bo ponudil široko paleto izraznih in poustvarjalnih možnosti.

Program premiernega nastopa zbora je sestavljen iz dveh različnih glasbenih govoric. V prvem delu bomo slišali sedem madrigalov angleške renesančne glasbe, s katero se mladi pevci redkeje srečujejo in je zanje dobrodošel nov izziv, preko katerega spoznavajo specifične zakonitosti stare glasbe od posebnosti starih notnih zapisov do specifične tehnike petja in raznovrstnih izvajalskih praks. Drugi del predstavljajo glasbene slike iz dekliškega življenja v izvirni slovenski ljudski pesmi. Eno-, tri-, štiri- in petglasne ljudske pesmi so s posameznimi kiticami povezane v zgodbo, ki opisuje življenje slovenskega dekleta od zarje do večera, od prve rdečice, do spogledovanja, zaljubljenosti, srečne ljubezni, plesa, odhoda fanta v vojsko, nesrečnega materinstva, pogrešanja in povrnitve upanja v novo ljubezen. Izbrane kitice pesmi tvorijo skrbno načrtovan dramaturški lok, barvno niansirana zvočna podoba zaokroženega nastopa pa omogoča umetniško, čustveno in arhispominsko meditativno doživetje, tako izvajalcem kot poslušalcem.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.


Vstop je prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se