Ljubljana
MGML

Gernot Winischhofer, koncert

Poletna koncertna sezona 2021

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2021.

Sreda
7
Jul 2021
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Gernot Winischhofer, koncert
© Imago Sloveniae

Avstrijski violinist Gernot Winischhofer (1957) je rojen na Dunaju, kjer se je izobraževal na Visoki šoli za glasbo in uprizoritveno umetnost, študij pa je nadaljeval na salzburškem Mozarteumu, med drugim pri Sándorju Véghu, in na moskovskem konservatoriju Peter Iljič Čajkovski pri Valeriju Klimovu. Kot solist je sodeloval z dirigenti, kot so Sergiu Commisiona, Christian Thielemann in Saulius Sondeckis, med orkestri pa omenimo Slovaško filharmonijo, Praške simfonike, Nürnberško filharmonijo, orkestra Ermitaž iz Sankt Peterburga in Mozarteum iz Salzburga, Janáčkovo filharmonijo ter Dunajski, Moskovski, Litovski in Praški (Sukov) komorni orkester. Winischhofer je nastopil med drugim v veliki festivalni dvorani v Salzburgu, v Musikvereinu in Konzerthausu na Dunaju, na festivalu Praška pomlad, na Koroškem poletju in Dunajskih slavnostnih tednih. Kot komorni glasbenik je igral z umetniki, kot so Josef Suk, Tanja Grindenko, Igor Ojstrah, Maurizio Barboro, Paul Badura Skoda, Jörg Demus, Pavel Gililov idr. Turneje so ga popeljale v ZDA, Egipt, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, na Madžarsko, Finsko, Japonsko, v Iran, Italijo, Portugalsko, Španijo in Turčijo. Skupaj z Igorjem in Valerijem Ojstrahom je ustanovil Ojstrahov ansambel, prav tako je ustanovitelj Dunajskega filharmoničnega klavirskega kvinteta in Tria di Vienna ter umetniški vodja leta 1987 ustanovljenega festivala Ost-West-Musikfest. Od leta 1992 do 2015 je poučeval violino na Zasebni glasbeni in umetniški univerzi mesta Dunaj, kjer je leta 2010 s svojimi najboljšimi študenti ustanovil komorni orkester Camerata Vienna.

Nada Majnarić je odraščala na Ravni Gori v Gorskem Kotarju na Hrvaškem. Srednjo glasbeno šolo v Zagrebu je končala v razredu Blaženke Zorić. Kot štipendistka ustanove Iva Pogorelića je leta 1985 nadaljevala študij na Dunaju pri prof. Paulu Badura-Škodi in leta 1990 v njegovem razredu tudi diplomirala. Magisterij je opravila pod vodstvom Olega Maisenberga v Stuttgartu. V sezoni 1993/94 se je kot štipendistka Evropske fundacije Mozart pod umetniškim vodstvom Sandorja Vegha intenzivno ukvarjala s komorno glasbo. Poleg tega je sodelovala s Saro Marijo Sargent, Georgom Ebertom in Franzom Zettlom. Udeležila se je mojstrskih tečajev, ki so jih vodili E. Timakin, A. Valdma, N. Starkmann, A. Satz in F. Rados, kot korepetitorka pa je sodelovala na mojstrskih tečajih, ki so jih izvedli D. Schwarzberg, P. Vernikov, C. Altenburger, W. Berri, G. Hojos, S. Arnold in B. Slokar. Bila je tudi uradna korepetitorka na Mednarodnem tekmovanju violinistov Vaclav Huml v Zagrebu in na Tekmovanju Fritz Kreisler na Dunaju. Leta 1997 je prejela Bösendorferjevo štipendijo. Osvojila je najvišje nagrade na različnih mednarodnih tekmovanjih na Dunaju, v Varaždinu, Senigalliji, na Švedskem (prva nagrada) in na tekmovanjih komorne glasbe v Firencah z violinistko Jalle Feest ter v Trstu z violinistom Makijem Itoijem. Na mednarodnem tekmovanju EPTA v Zagrebu je bila nagrajena za najboljšo izvedbo skladb Borisa Papandopula. Kot solo pianistka in v različnih komornih zasedbah je koncertno nastopala po vsem svetu . Skupaj z violinistom Anđelkom Krpanom je za zgoščenko z naslovom Hrvatske Sonate v dveh kategorijah prejela nagrado Porin. Nada Majnarić deluje tudi kot umetniška vodja Festivala komorne glasbe na Ravni Gori.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.


Vstop je prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej. 

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se