Ljubljana
MGML

BALKANSKA SINTEZA, koncert

Poletna koncertna sezona 2021

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2021.

Ponedeljek
16
Avg 2021
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
BALKANSKA SINTEZA, koncert
© Imago Sloveniae

Lovorka Nemeš Dular je glasbenica širokega formata, predana tako solističnemu kot komornemu muziciranju, pedagoškemu delu in muzikološki dejavnosti. Izobraževala se je pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak (AG Ljubljana), Arbu Valdmi (Visoka šola za glasbo, Köln), Konstantinu Boginu (IESMUS, Bergamo) in Marini Horak (AG Ljubljana). Zaradi želje po prodiranju v bistvo glasbe je zaključila tudi študij muzikologije na FF Univerze v Ljubljani. Čeprav se znajde v različnih glasbenih stilih, se najraje poglablja v redko izvajana dela in v novo glasbo. Doslej je koncertirala kot solistka, z orkestrom in v različnih komornih skupinah (s flavtisti, pevci, v klavirskem duu) v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni, Makedoniji, Italiji, Nemčiji in Estoniji. Nastopila je na številnih glasbenih festivalih doma in v tujini. Od leta 2016 sodeluje v nevsakdanji zasedbi [TriO], v kateri sta njena glasbena partnerja flavtistka Nikolina Kovač Juvan in hornist Robert Petrič. Leta 2013 je izšla plošča Evterpi, z deli skladatelja Žarka Živkovića, na kateri je večina del zazvenela izpod Lovorkinih prstov. Leta 2018 sta izšli dvojna zgoščenka z zasedbo [TriO] z izvirnimi in prirejenimi deli za to zasedbo ter zgoščenka Wagnerjeve muze, s solističnimi in pevskimi deli Richarda Wagnerja, v kateri pevski delež izvaja sopranistka Teja Saksida. Ob 250. obletnici Beethovnovega rojstva sta z violinistko Nadeždo Tokarevo pripravili izvedbo vseh skladateljevih sonat za violino in klavir. Omenjena dela so tudi v procesu snemanja za arhiv RTV Slovenija. Poleg solističnih in komornih nastopov Lovorka Nemeš Dular redno snema solistično in komorno glasbo za arhiv RTV Slovenija, piše strokovne članke (za revijo Glasna, Virkla (EPTA), Glasba v šoli itd.), se ukvarja z muzikološkim raziskovalnim delom ter poučuje klavir in korepetira na glasbeni šoli Grosuplje.

Jasmina Trajčeska, rojena v Prilepu (Severna Makedonija), je srednješolsko in visokošolsko izobrazbo zaključila na Državni šoli za glasbo in balet Ilija Nikolovski – Luj v Skopju, v razredu prof. Valerija Stefanovskega. Izpopolnjevala se je na mojstrskih delavnicah Michaela Kellerja, Konstantina Bogina, Svetlane Bogino, Vladimirja Ogarkova, Andreja Dieva in drugih. Večkrat je bila nagrajena, med drugim je osvojila 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju Dino Ciani v Milanu, posebno nagrado na mednarodnem klavirskem festivalu Interfest v Bitoli, Severna Makedonija, 3. mesto na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Genovi, 3. mesto na Mednarodnem tekmovanju San Bartolomeo al mare, in 3. mesto na državnem klavirskem tekmovanju v Novi Makedoniji. Klavir je poučevala na Univerzi Tetovo in je trenutno profesorica klavirja na Državni šoli za glasbo in balet Ilija Nikolovski – Luj. Njeni študenti so prejemniki številnih uglednih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Jasmina Trajčeska ima bogato koncertno kariero. Igrala je na koncertih in recitalih na poletnih akademijah v Piranu, na srečanju Musica di laguna v Chioggi, v bolgarski Varni in na otvoritveni proslavi Yamaha Piano v Grosupljem. Bila je posebna gostja na mednarodnem festivalu klasične glasbe Eurochestries v regiji Charante maritimes v Franciji. Med drugim je nastopila na glasbenem festivalu v Makarski na hrvaškem. Od 2016 Jasmina Trajčeska nastopa v duetu s pianistko L. Atanasovo. Skupaj sta ustvarili številne projekte, med katerimi izstopa Rapsodija za Skopje. Ministrstvo za kulturo Severne Makedonije redno podpira koncerte, s katerimi Jasmina Trajčeska bogati kulturno življenje doma in v tujini.

Več o koncertu.


Vstop je prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete pol ure pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se