Ljubljana
MGML

Koncert dua Gričar-Koželj

Poletna koncertna sezona 2021

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2021.

Ponedeljek
23
Avg 2021
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Koncert dua Gričar-Koželj
© Imago Sloveniae

Kot uvod v koncertni večer bo zazvenela Sonata v A-duru Césarja Francka (v originalu napisana za violino in klavir), ki spada med pomembnejša tovrstna komorna dela in je malodane stalnica koncertnih sporedov. Ta mogočna štiri stavčna kompozicija je nastala leta 1886, ko je takrat 63-letni skladatelj delo kot poročno darilo posvetil izjemnemu violinistu Eugènu Ysaÿu. Sonato se dandanes izvaja v številnih priredbah, tokrat pa bo violino nadomestil altovski saksofon, ki s svojo barvo in zvokom z lahkoto poustvari romantičen izraz.

Koncert se bo nadaljeval s francoskim pridihom, Franckovi sonati bo namreč sledila Couperinova grobnica Mauricea Ravela. Šeststavčno delo je v originalu napisano v obliki suite za klavir, Ravel pa je štiri stavke tudi orkestriral. Skladatelj je v tej skladbi poskušal posnemati baročno plesno suito, poklon Couperinu pa ni bil ravno temeljnega pomena. Slišati bo mogoče štiri stavke (Prélude, Menuet, Forlane in Rigaudon), ki so sicer tudi orkestrirani, priredba za sopranski saksofon in klavir pa je delo francoskega saksofonista Vincenta Davida.

Sledila bo nova skladba za sopranski saksofon in klavir Matije Krečiča. Vsestranski glasbenik, violinist, skladatelj in aranžer je zelo prodoren in dejaven na slovenski glasbeni sceni, deluje pri različnih projektih vse od klasike do jazza. Delo bo krstno izvedeno na Mednarodnem srečanju saksofonistov v Novi Gorici (SAXGO21) v mesecu juniju 2021.

Za konec bosta glasbenika izvedla skladbo Ravelova grobnica še živečega belgijskega skladatelja Pieta Swertsa. Omenjeni komponist je skladbo najprej napisal za pikolo in klavir, nato pa je skladbo predelal še za sopranski saksofon in klavir. Podobno kot to velja za Couperinovo grobnico, tudi tu poklon naslovnemu skladatelju ni osrednjega pomena. Gre predvsem za posnemanje oz. iskanje Ravelovih kompozicijskih tehnik in impresionističnih barv. Tristavčno delo (Monfort l’Amaury, Le Belvédère: Andantino, Petit oiseau mécanique: Allegro) bo na ta način zaokrožilo koncertni večer tako standardnih skladb klasičnega repertoarja kot povsem svežih kompozicij današnjega časa.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.


Vstop je prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete pol ure pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se