Ljubljana
MGML

[M_oder] Metod Zupan: Boji za prilastitev Stadiona : Analiza pojavljanja koncepta javnega v projektu prenove Stadiona za Bežigradom

Tudi raziskovalno delo je lahko dobra zgodba!

Predstavitev diplomskega dela z dvodisciplinarnega študija sociologije in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

Četrtek
15
Jul 2021
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Metod Zupan
Metod Zupan © Osebni arhiv.

Pridružite se nam na tretji M-oder predstavitvi:

Metod Zupan bo predstavil svoje diplomsko delo Boji za prilastitev Stadiona : Analiza pojavljanja koncepta javnega v projektu prenove Stadiona za Bežigradom, v katerem se je posvečal problematiki Stadiona, ki je od leta 2009 uradno prepoznan kot kulturni spomenik državnega pomena, že od leta 2007 pa ne služi svojemu namenu ter propada.

 Razloge za to je prepoznal v konfliktu med različnimi akterji, vpletenimi v projekt njegove prenove, z vozliščno točko v javni naravi interesov, ki naj bi opravičevali njihovo poseganje v objekt. Na podlagi sočasnih medijskih  zapisov je v diplomskem delu orisal genealogijo spora, skozi diskurzivno analizo pojavljanja koncepta javnega pa je razkril konflikte in nedoslednosti v projektu prenove Stadiona. Izkazalo se je, da so v obstoječi zakonodaji sami koncepti javnega površno opredeljeni in nereflektirano uporabljeni tako na strani nosilcev javnega interesa kot teh, ki kot taki niso prepoznani. Da je do konflikta sploh lahko prišlo, pa gre vzroke iskati v posebnostih, značilnih za dediščino v sodobnem kapitalizmu, kjer je stanje spomeniškega varstva v rokah gospodarstva ter sodelovanja širše družbe. Poleg tega pa se je za izredno specifičnega izkazal tudi sam Bežigrajski stadion. V zgodovini je namreč služil množici namenov, zato mu pripadnost izkazujejo različne družbene skupine. To je pripeljalo do razkoraka pri vprašanjih, komu stadion pripada in kdo si ga lasti.


Obvezne prijave za udeležbo na predavanju zbiramo na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.  
Udeležba na dogodku je brezplačna.

Metod Zupan, je svoje otroštvo preživel v bližini Radovljice, mestu Ivana Vurnika in Antona Tomaža Linharta, osebnosti z veh vetrov, ki se bosta izkazali za zelo vplivni v njegovem življenju. Po končani osnovni šoli v Radovljici in gimnaziji v Kranju, se je vpisal na dvodisciplinarni študij sociologije in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki ga trenutno nadaljuje na magistrski stopnji. S prihodom v Ljubljano je odkril svoji veliki ljubezni gledališče in umetnostno zgodovino. Poleg študijskih obveznosti dela kot študent demonstrator v knjižnici oddelka za sociologijo na Filozofski fakulteti, hostesnik v Bunkerju ter novinar in kritik na redakciji za kulturo in humanistične vede na Radiu Študent.

Pet
14
Jun 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
15
Jun 2024
Otvoritev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Sob
15
Jun 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Ned
16
Jun 2024
Predavanje, Predstavitev, Prireditev na prostem, Voden ogled
Domačija Pr' Lenart na Belem, Belo 1, 1215 Medvode • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
20
Jun 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se