Ljubljana
MGML

[M_oder] Robert Rener: Topografija srednjeveške Ljubljane v odkritjih med 1955 in 2019

Tudi raziskovalno delo je lahko dobra zgodba!

Četrtek
12
Avg 2021
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Robert Rener
Robert Rener © Osebni arhiv

Sredi dvajsetega stoletja je Milko Kos v svojem delu o topografiji srednjeveške Ljubljane predstavil podobo mesta, kot so ga takrat videli zgodovinarji in arheologi. Opisal je, kje so stale različne zgradbe, kako se je mesto s svojimi trgi razvijalo, kako so trge povezovali ulice in mostovi in kako je bilo mesto utrjeno z obzidjem in gradom. Odkar je nastal Kosov zapis, pa so arheologi in zgodovinarji prišli do številnih novih odkritij. Ta so potrdila, dopolnila in mestoma tudi popravila našo predstavo o srednjeveški Ljubljani. Tako lahko danes bolj natančno opišemo, kako se je mesto razvijalo, kako se je podoba mesta spreminjala skozi stoletja, kako je na mesto vplivala reka Ljubljanica in kakšno vlogo so v mestu igrale nekatere pomembne zgradbe.


Obvezne prijave za udeležbo na predavanju zbiramo na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.  
Udeležba na dogodku je brezplačna.

Robert Rener je študent pedagoškega programa enopredmetne zgodovine na Filozofski fakulteti v prvem letniku magistrskega programa. Že v osnovni šoli so njegovo zanimanje za zgodovino vzbudili gradovi in srednjeveška obzidja, v gimnaziji pa se je odločil, da bi to zanimanje rad podajal tudi naprej in sem zato odločil za študij zgodovine in poklic učitelja. Svoj študij je popestril z Erasmus+ izmenjavo v Pragi, ki mu je dala izkušnjo bogate srednjeveške zgodovine mesta, spoznavanju jezika in kulture ter spoprijemanja z izzivi. Poleg napisane zgodovine ga zanima tudi arheologija. Nekaj izkušenj na tem področju je pridobil preko zunanjih izbirnih predmetov, nekaj pa tudi ob študentskem delu na terenu v Ljubljani. Lani je diplomiral na temo topografije srednjeveške Ljubljane.

Ukvarja se tudi z glasbo. Vzporedno z gimnazijo je zaključil program trobente na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, danes pa igra v Papirniškem pihalnem orkestru Vevče. Poleg tega je prostovoljni gasilec v PGD Zgornja Šiška, v poletnih mesecih pa poučuje angleščino na poletnem jezikovnem tednu.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se