Ljubljana
MGML

Allonsanfàn ter Rdeče in črno

Vittorio Taviani, Paolo Taviani, Italija, 1974, 35 mm, 1.66, barvni, 115', svp

Po ogledu filma Allonsanfàn vabljeni na pogovor z Janezom Polajnarjem, Zdenkom Vrdlovcem in Mladenom Dolarjem, ki bodo iskali vzporednice med filmom in razstavo Rdeče in črno ter ključne družbene spremembe izpred 200 let povezali z današnjimi časi. Vabljeni v Slovensko kinoteko.

Petek
24
Sep 2021
Čas: 18:00–21:00
Lokacija: Slovenska Kinoteka, Miklošičeva 28
Odrasli, študenti, seniorji
Allonsanfàn
Allonsanfàn © splet

V tem sanjskem kostumskem filmu, umeščenem v 19. stoletje, Marcello Mastroianni igra Fulvia, starajočega se političnega revolucionarja iz plemiške družine, ki začne dvomiti o svoji zavezi. Čeprav si skrivaj želi vrniti med aristokracijo, mu strahopetnost preprečuje, da bi se odpovedal anarhističnim tovarišem, kar sproži vrsto vedno nevarnejših laži in izdaj. 

Mastroianni kompleksno vlogo antijunaka obvlada s sijajno subtilnostjo, medtem ko brata Taviani prepredeta film s halucinacijskimi, pogosto glasbenimi interludiji. Vse skupaj je zavito v slikarski vizualni slog in tipično navdahnjeno glasbo Ennia Morriconeja.

Za izposojo 35-mm filmske kopije se zahvaljujemo arhivu CSC Cineteca Nazionale Rim.

Ogledu filma  sledi pogovor o vzporednih temah iz filma in razstave Rdeče in črno, ustvarjalnemu opusu bratov Taviani in aktualizaciji zgodovinskega obdobja za današnji čas.

Z nami bodo: zgodovinar mag. Janez Polajnar, avtor razstave Rdeče in Črno, Evropa na ljubljanskem kongresu 1821, profesor dr. Mladen Dolar, priznani slovenski filozof in Zdenko Vrdloveckulturni novinar in filmski kritik, ki je imel priložnost narediti intervju tudi z enim od bratov Taviani.

Cena vstopnice za kino projekcijo je 4,40EUR. 

Vstopnico shranite, saj vam z njo na blagajni Mestnega muzeja uredimo  50% popusta pri nakupu vstopnice za ogled razstave Rdeče in črno. In obratno: z muzejsko vstopnico si lahko filma Allonsanfàn ter Noč v Varennesu ogledate za 2,20EUR.

Hvala, ker upoštevate PCT pogoje.

Sob
9
Dec 2023
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, seniorji
Sob
9
Dec 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
9
Dec 2023
Mestni muzej Ljubljana • Otroci
Sob
16
Dec 2023
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
21
Dec 2023
Zvočni dogodek
Mestni muzeja, izjema je junijska Zvočna kopel v Pelčnikovi hiši • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se