Ljubljana
MGML

Marko Prpič: Ljudje in prehrana, Kolumbovski obrat

Dnevi evropske kulturne dediščine v Mestnem muzeju Ljubljana

Prvo iz cikla štirih predavanj, na katerih zgodovinar dr. Marko Prpič prehrani, kot osnovni sestavini recepta, primeša eno žlico družbe in dve žlici zgodovine.

Torek
28
Sep 2021
Čas: 18:00–18:50
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, otroci, seniorji
Marko Prpič: Ljudje in prehrana, Kolumbovski obrat
© DEKD

Prvo predavanje ima dva sklopa: v prvem se predavatelj loti zgodovine prehrane in pokaže na izzive, ki jih pred našo vrsto postavlja razvoj poljedelstva kot tudi podnebne spremembe. Drugi, krajši del, bo namenjen spremembam načina prehrane v minulih petih stoletjih, stoletjih, v katerih je odkritje Novega sveta povzročilo največjo izmenjavo med celinami in temeljito spremenilo način prehrane na Stari celini.

Skozi tisočletja človeške zgodovine je bilo eno osrednjih dnevnih vprašanj: “Kaj bo danes za kosilo?”. Velik del dneva so naši predniki porabili za iskanje hrane in žvečenje, vrsta prehrane je vplivala na zgradbo telesa in tudi na velikost možganov. Na razvitem Zahodu se je odnos do hrane spremenil po 2. svetovni vojni. Z uporabo mehanizacije in umetnih gnojil smo ljudje začeli pridelovati hrano na "industrijski način”. Danes je na našem delu sveta hrane dovolj, plačali smo tudi zelo visoko ceno, saj uživamo veliko manj vrst hrane kot naši predniki. In prav zaradi tega smo veliko bolj ogroženi. Na varnost naše prehrane v zadnjih desetletjih vplivajo tudi podnebne spremembe, kar pred agronomsko in prehrambno skupnost postavlja vrsto novih vprašanj.

Predavanja so brezplačna. Obvezna je rezervacija mest na prijava@mgml.si
Hvala, ker upoštevate PCT pogoje.

Sledijo tri predavanja:

30. 9. Ljudje in prehrana, krompir

5. 10. Ljudje in prehrana, koruza

7. 10.  Ljudje in prehrana, paprika, paradižnik in vse ostalo


Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so namenjeni gastronomiji, Slovenija je evropska gastronomska destinacija, poleg tega pa je Organizacija združenih narodov, na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, letošnje leto razglasila za mednarodno leto zelenjave in sadja. To so razlogi, da smo se v Mestnem muzeju odločili, da tej temi posvetimo niz predavanj. Rezervirajte si torej pozne popoldneve (ozirom zgodnje večere) zadnjega septembrskega in prvega oktobrskega tedna: 28. 9., 30. 9., 5. 10. ter 7.10.

Sre
1
Feb 2023
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pon
6
Feb 2023
Počitniško varstvo
Mestni muzej Ljubljana • Družine
Tor
7
Feb 2023
Počitniško varstvo
Mestna galerija Ljubljana • Družine
Sre
8
Feb 2023
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Čet
9
Feb 2023
Počitniško varstvo
Mestni muzej Ljubljana • Družine

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se