Ljubljana
MGML

Marko Prpič: Ljudje in prehrana, Kolumbovski obrat

Dnevi evropske kulturne dediščine v Mestnem muzeju Ljubljana

Prvo iz cikla štirih predavanj na katerih zgodovinar dr. Marko Prpič prehrani, ko osnovni sestavini recepta, primeša eno žlico družbe in dve žlici zgodovine.

Torek
28
Sep 2021
Čas: 18:00–18:50
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, otroci, seniorji
Marko Prpič: Ljudje in prehrana, Kolumbovski obrat
© DEKD

Prvo predavanje ima dva sklopa: v prvem se predavatelj loti zgodovine prehrane, in pokaže na izzive, ki jih pred našo vrsto postavlja razvoj poljedelstva kot tudi podnebne spremembe. Drugi, krajši del, bo namenjen spremembam načina prehrane v minulih petih stoletjih, stoletjih v katerih je odkritje Novega sveta povzročilo največjo izmenjavo med celinami in temeljito spremenilo način prehrane na Stari celini.

Skozi tisočletja človeške zgodovine je bilo eno osrednjih dnevnih vprašanj: “Kaj bo danes za kosilo?”. Velik del dneva so naši predniki porabili za iskanje hrane in žvečenje, vrsta prehrane je vplivala na zgradbo telesa in tudi na velikost možganov. Na razvitem Zahodu se je odnos do hrane spremenil po 2. svetovni vojni. Z uporabo mehanizacije in umetnih gnojil smo ljudje začeli pridelovati hrano na "industrijski način”. Danes je na našem delu sveta hrane dovolj, plačali smo tudi zelo visoko ceno, saj uživamo veliko manj vrst hrane kot naši predniki. In prav zaradi tega smo veliko bolj ogroženi. Na varnost naše prehrane v zadnjih desetletjih vplivajo tudi podnebne spremembe, kar pred agronomsko in prehrambno skupnost postavlja vrsto novih vprašanj.


Sledijo tri predavanja:

30. 9. Ljudje in prehrana, krompir

5.10. Ljudje in prehrana, koruza

7.10  Ljudje in prehrana, paprika, paradižnik in vse ostalo


Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so namenjeni gastronomiji, Slovenija je evropska gastronomska destinacija, poleg tega pa je Organizacija združenih narodov, na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, letošnje leto razglasila za mednarodno leto zelenjave in sadja. To so razlogi, da smo se v Mestnem muzeju odločili, da tej temi posvetimo niz predavanj. Rezervirajte si torej pozne popoldneve (ozirom zgodnje večere) zadnjega septembrskega in prvega oktobrskega tedna: 28. 9., 30. 9., 5. 10. ter 7.10.

Sob
18
Sep 2021
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
21
Sep 2021
Projekcija filma
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
21
Sep 2021
Glasbeni dogodek
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Sep 2021
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
24
Sep 2021
Pogovor, Projekcija filma
Slovenska Kinoteka, Miklošičeva 28 • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se