Ljubljana
MGML

Ta teden ni šole. Gremo v muzej!

Otroško počitniško varstvo med 21. in 25. februarjem 2022

Razigrane muzejske počitnice za 8+

None
© Andrej Peunik / MGML

Zgodovina, umetnost, ročne veščine, skupinske igre in priprava na pust. Nepozaben počitniški teden razigranosti je namenjen otrokom, ki so starejši od 8. let. Vaše najmlajše lahko prijavite na izbrane posamezne dneve ali vseh pet dni. 

Starši, vabljeni, da si program za posamezne dneve preberete spodaj na povezavah. V ceno je vključeno varstvo, animacije in material za ustvarjanje ter mini prigrizek (sok, piškotki). Otroci imajo lahko s seboj svojo malico.

Ponedeljek, 21. februar - Spoznajmo skrivnosti koliščarjev!
Prvi dan razigranih muzejskih počitnic raziskujemo, kaj vse so koliščarji že znali narediti. Za koliščarje ste že slišali, a si ne predstavljate čisto dobro, kako so živeli? Pri nas nekaj teh stvari vemo, in kar je še pomembneje: hranimo najstarejše leseno kolo na svetu, ki ga je pred več tisoč leti izdelal spretni koliščar. In mi nameravamo s prav posebnim koliščarskim obredom 'odpotovali' v ta njegov daljni svet, tam pa se preizkusiti v različnih koliščarskih veščinah (hoja po kolih, lovljenje rib, kurjenje ognja, izdelovanje sekire, lokostrelstvo) ter  izdelali maketo koliščarske hiše. 

Torek, 22. februar - Postani (Master)chef rimske kuhinje! 
Drugi dan razigranih muzejskih počitnic okušamo rimsko kuhinjo. Saj vem, o starih Rimljanih veš že veliko. Tudi to, da so visoko cenili okusno hrano in dolge pojedine. Pa veš, kaj je vrelo v njihovih kuhinjskih loncih in se peklo na vročem ognju? Ti je že kdo pripovedoval o rimski kuhinji in receptih? Če je tvoj odgovor ne, nikar ne skrbi in omahuj. Raje se nam pridruži na Apicijevi* kuharski delavnici. In postani rimski chef! 

Sreda, 23. februar - Kdo bi raje bil: srednjeveški čevljar, pisar, kovač ali vitez?
Tretji dan razigranih muzejskih počitnic ugotavljamo, kdo bi raje bil: srednjeveški čevljar, pisar, kovač ali vitez. Spoznali bomo nekdanjo Ljubljano, ki je bila v času srednjega veka mesto treh trgov in obiskali njene prebivalce: obrtnika, viteza, trgovca, … Te zanima, kaj so izdelovali, za koga pisali, kako kovali in s čim trgovali? Odgovore bomo poiskali na raztavi o srednjem veku v Ljubljani. Tam bomo srečali tudi ljubljanskega viteza in izvedeli, kako je fant iz paža postal oproda in na koncu še vitez. 

Četrtek, 24. februar - Ugani, kdo sem?
Četrti dan razigranih muzejskih počitnic bomo v družbo poklicali nekatere znane face iz ljubljanske zgodovine. S pomočjo zabavnih namigov in ugank se bomo podali na lov za možmi in ženami, o kateri se sicer učite v šoli in ugotovili, zakaj so postali legendarni. Po navdihu skrivnostne muze bomo izdelali dišečo kozmetiko za telo iz naravnih materialov.

Petek, 25. februar - Pustni lov na zaklad!
Peti dan razigranih muzejskih počitnic se posvetimo bližnjemu pustu. Tik pred pustnim torkom se bomo pozabavali z izdelovanjem pustnih mask. V igri bodo pustni krofi in pustno rajanje, A mogoče najbolj zanimivo: po muzejskih sobanah, neštetih hodnikih, zavitih stopniščih ter temačni kleti se bomo odpravili na lov za zakladom. 

Rezervacije zbiramo na prijava@mgml.si. Dodatne informacije na telefonski številki 01 24 12 506 od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro.

Za otroke 8+. Otroci se lahko udeležijo poljubnega števila dni.
Program počitniškega tedna poteka  od  21. do 25. 2. 2022, med 9:00 in 13:00 uro.
Cena posameznega dne je 9 EUR. Cena za celotni teden je 40 EUR.
V ceno je vključeno varstvo, animacije in material za ustvarjanje ter mini prigrizek (sok, piškotki). Otroci imajo lahko s seboj svojo malico.

Objavljeno: 1. 2. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se