Ljubljana
MGML

Z razstave Izven okvirja v Cankarjevem domu

Dela umetnikov iz Kluba neodvisnih, v katerem so se v 30. letih 20. stoletja po končanem študiju povezali ambiciozni slikarji in kiparji, da bi organizirano lažje stopili na ne najbolj ugodno likovno prizorišče in začeli svoje slikarske kariere.

Portret Karla Putriha, ki ga je leta 1942 naslikal Nikolaj Omersa, je na ogled na razstavi Galerije CD. 

Z razstave v Cankarjevem domu
Z razstave v Cankarjevem domu © Cankarjev dom (Aleša Rosa)

Razstava umetnosti tridesetih let v Cankarjevem domu obravnava skupino Neodvisni, ko jo je sestavljalo štirinajst tedaj najpomembnejših slovenskih umetnikov, med drugimi Zoran Mušič, Marij Pregelj, France Mihelič, Stane Kregar, Boris in Zdenko Kalin, Marij Pregelj, Stane Kregar, Nikolaj Pirnat in Frančišek Smerdu. 

Neodvisni so izstopali iz povprečja takratne umetniške produkcije, odlikovali so jih spretna in premišljena strategija razstavljanja, komuniciranja z javnostjo ter samozavesten nastop. Delovanje te skupine pomeni pomemben del slovenske likovne umetnosti 20. stoletja in z razstava v Cankarjevem domu izbrano tematiko prvič podrobneje predstavlja javnosti. 

Razstava predstavlja zlasti slikarska in kiparska dela avtorjev, ki so delovali v tej skupini ter arhivsko gradivo. Umetniška dela na razstavi bodo tako iz javnih kot zasebnih umetniških zbirk, nekatera bodo javnosti predstavljena prvič. 

Iz likovne zbirke Mestnega muzeja smo za razstavo poleg portreta Karla Putriha izposodili še slike Romar Staneta Kregarja, Moj oče Marija Preglja in Gallusovo nabrežje Maksima Sedeja.

"Vedno se najdejo ljudje, ki to novo stvar očistijo in narede verjetno. Saj v nekaj človek mora verjeti." Zoran Mušič

"Zrcalo časa smo, poglejte se v nas!" Nikolaj Pirnat

V času izposoje sliko na stalni razstavi Mestnega muzeja Ljubljana nadomeščamo z reprodukcijo.

Razstava Izven okvirja je v Galeriji CD na ogled od 20. aprila do 2. oktobra 2022.

Objavljeno: 20. 4. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se