Ljubljana
MGML

Razstavi Rdeče in črno podeljena Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke v letu 2021

Nagrado podeljuje Komisija za Valvasorjeve nagrade, priznanja in diplome.

Nagrado je danes, 18. maja 2022, ob Mendarodnem dnevu muzejev, podelila Komisija za Valvasorjeve nagrade, priznanja in diplome.

None
© Andrej Peunik / MGML

Razstava Rdeče in črno, Evropa na ljubljanskem kongresu 1821, je prejela Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke. Njen avtor, mag. Janez Polajnar, je ob tem dejal: »Ideja, da obletnično razstavo ljubljanskega kongresa postavim v širši časovni kontekst začetka 19. stoletja, torej v čas, v katerem koreninijo tako ideološke delitve, ki so oblikovale in utemeljile sodoben svet, kot tudi velika geopolitična zavezništva in blokovska delitev, se je očitno izkazala za pravo. 19. stoletje v splošnem razumevanju zgodovine večkrat razumemo kot nezanimivo. Razstava in nenazadnje tudi prejeta nagrada pa dokazujeta, da je to obdobje ključno za razumevanje sodobnega sveta.« In dodaja: »Ob prejetju nagrade sem počaščen, da je komisija razstavo Rdeče in črno prepoznala kot izjemen dosežek. V idejo in koncept postavitve razstave je bilo vloženega veliko premisleka in dela, zato mi nagrada stanovskega društva pomeni izjemno priznanje.«


Drugi poudarek razstave, ki je bila v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled med 18. junijem 2021 in 24. aprilom 2022, je bil namenja pomenu tega diplomatskega srečanja za Ljubljano. Mesto, ki se je znašlo v središču najvišje evropske politike in gostilo več sto uglednih gostov, je v času kongresa doživljalo svoje najlepše mesece. Meščani so uživali v dvornem blišču, vrstile so se slavnosti, sprevodi, vojaške parade, koncerti, plesi in gledališke predstave.


Razstavni projekt s celotnim programskih sklopom vodstev, predavanj, še posebej pa z vključitvijo projekcij dveh velikih evropskih filmov (Noč v Varennesu in Allonsafan v Slovenski kinoteki) je uspešno nagovarjala sodobnega obiskovalca ter ljubljanski kongres povezala s sedanjostjo.


Evropsko komponento so v muzeju še dodatno podkrepili s sodelovanjem s številnimi evropskimi in slovenskimi muzeji, galerijami in knjižnicami, iz katerih so si izposodili atraktivne in pri nas še ne videne muzejske predmete.

Objavljeno: 18. 5. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se