Ljubljana
MGML

Predstava Nekega dne v srednjeveški Ljubljani je navdušila nastopajoče in gledalce

Zaključna produkcija Muzejske scene 2021/2022

Za sezono 2022/2023 že vpisujemo nove člane!

None
© Blaž Gutman

»Nastop je bil res izvrsten. Otroci so se odlično odrezali. Kar pa je še pomembneje, je to, da so v njem zares uživali ... vsaj tako je bilo videti. Vse pohvale in zahvala za vse ure preživete z njimi in znanje ki ste ga predali naprej. Jaz vem, da je Živa neizmerno uživala celo leto na vaših skupnih uricah in tudi  na odru je bila videti srečna in ponosna😊Mislim, da se bo drugo leto z veseljem vrnila v muzej.«                                                                                                             Živina mama

Ja, v začetku junija se je  v atriju Mestnega muzeja dvanajstih udeležencev Muzejske scene predstavilo z gledališko igro Nekega dne v srednjeveški Ljubljani, za katero so otroci sami pripravili vsebino in se pri tem odločili za presenetljivo in izvirno kombinacijo srednjeveških tem z vsebinami sodobnega časa.

Na  srečanjih Muzejske scene sta mentorici muzejska pedagoginja Ema Marinčič in Jasmina Bejtovič - sama tudi amaterska igralka - pri otrocih razvijali gledališke veščine in spretnosti, vse v kontekstu igre. Saj je znano, da se prav med sproščeno igro otroci tudi največ naučijo. Na srečanjih so se v skupinski dinamiki med otroci gradili novi odnosi, sveža povezovanja, občutek za individualno in skupinsko delo ter za improvizacijo. Muzejske vsebine srednjeveškega časa v Ljubljani je otrokom predstavil kustos Martin Horvat, ponotranjili pa so jih skozi pripravo na svojo vlogo in učenje besedila. 

Vse to je dalo na koncu res homogeno celoto, ki so jo otroci odlično osmislili z aktualizacijo v zaključnem nastopu, ki je požel veliko navdušenja vseh prisotnih. 


Z Muzejsko sceno bomo nadaljevali tudi v prihodnji sezoni! Tako v svoje vrste že vabimo otroke med 8 in 14 let, ki bi želeli biti del Muzejske scene v prihodnjem šolskem letu 2022/23. Srečevali  se bomo od oktobra do maja, ob četrtkih med 16:30 in 18:00. Cena na otroka je 24 EUR na mesec.

Prijave in informacije na prijava@mgml.si ali na telefonski številki 01 24 12 506 od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro.


In kaj so rekli otroci o Muzejski sceni?

  • Jaz rad hodim na Muzejsko sceno, ker je ful dobr in vedno kdo kaj prinese za pojest.
  • Muzejska scena je zabavna zato, ker se veliko naučimo o zgodovini in igralstvu. Včasih gremo na predstavo v gledališče, se igramo zanimive igre… in na koncu leta priredimo tudi predstavo.
  • Tam se dobro zabavamo, se igramo različne igre in imamo super kostume.
  • Na Muzejsko sceno pridi, ker imamo ful dobre učitelje in se veliko naučimo.
  • Muzejska scena je najbolj zabaven zgodovinski hobi.

Nekaj vtisov staršev udeležencev Muzejske scene:

  • Biti del Muzejske scene pomeni biti radoveden, samozavesten, vedoželjen, komunikativen, ustvarjalen, kulturen, igriv, imeti rad zgodovino in gledališče.
  • Z obiskovanjem Muzejske scene ima otrok možnost sklepati nova prijateljstva izven svojega okoliša, se naučiti veščin, ki so v tem času za najstnike zelo pomembne in potrebne (nastopanje, retorika, premagovanje treme, vztrajnost ...), biti ustvarjalen in znati svoje zamisli tudi udejanjiti, odkrivati sledi preteklosti in jih vtkati v sedanji miselni "živ žav".
  • Meni je zelo veliko o sodobni družbi povedalo to, da so si otroci kot glavni motiv predstave izbrali motiv korupcije. Odlični so bili. Pogledala sem tudi posnetek s specialistom za srednji vek in je bil zelo informativen tudi zame. Presenetil in navdušil me je visok nivo.
Objavljeno: 24. 6. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se