Ljubljana
MGML

(Vz)trajnostna dediščina

Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj iz lokalnega okolja.

32. Dnevi evropske kulturne dediščine in 10. Teden kulturne dediščine potekajo od 24. 9. do 8. 10. 2022.


None

Dediščina je navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost. Vključevanje in aktivacija različnih družbenih skupin pomembno pripomoreta k ohranjanju pestrosti in raznolikosti kulturne dediščine.

Dediščina tudi pomembno vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami, zato želimo v njej prepoznavati vire in priložnosti za vsestranski razvoj posameznika, družbe, lokalnih skupnosti in države. 

Številni sooblikovalci Dnevov in Tedna, tematsko uglašeni z vso Evropo, so vse leto vztrajno iskali povezave med dediščino in njenimi trajnostnimi vidiki, podnebnimi in okoljskimi spremembami, degradacijo okolja … Z novimi prijemi so spoznavali tradicionalne pristope gradnje, tradicionalne materiale, veščine, spretnosti in se v trenutkih iskrenosti zavedali, da so ti koraki še kako potrebni, saj spodbujajo k spremembam v odnosu do dediščine in narave, ki nam vsak dan izkazuje svojo dejansko moč in vlogo. 

Letošnja tema (Vz)trajnostna dediščina ponuja veliko priložnosti organizatorjem in obiskovalcem dogodkov, da razmislijo o tem, kako lahko prepoznamo in varujemo našo snovno, nesnovno in naravno dediščino. 

Vabimo vas, da ste tudi vi del velike evropske zgodbe, ki poteka v petdesetih državah (glej priloženo programsko knjižico dogodkov). 

Mi posebej priporočamo, da se nam pridružite na treh vodstvih po Plečnikovih ljubljanskih oseh, ki so na sporedu tri zaporedne sobote: 24. 9. vodstvo po Plečnikovi simbolni osi, 1. 10. vodstvo po Plečnikovi kulturni osi in 8. 10. vodstvo po Plečnikovi vodni osi.

V sredo, 5. 10, vas vabimo na kolesarsko turo Plečnik in dediščina Emone, kjer spoznate, kako trajnosten arhitekt je bil Plečnik.

Lahko pa se v soboto, 1. 10., odpravite v Arheološki center MGML, kjer vrata svojih delavnic in depojev odpira ekipa strokovnjakov arheologov, ki se ukvarjajo s primarno obdelavo gradiva. Povedali in pokazali vam bodo, kako rokovati s predmeti in trajnostno ohranjati premično arheološko dediščino. Vstop prost!

Besedilo je povzeto iz nagovora generalnega direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Jerneja Hudolina, ki je objavljeno v pripeti programski knjižici. 

Objavljeno: 20. 9. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se