Ljubljana
MGML

Ljubljana gosti mednarodno delavnico za upravljalce svetovne dediščine

Udeleženci spoznavajo Plečnikovo Ljubljano in interpretirajo Plečnikovo dediščino

V tednu od 19. do 23. septembra Ministrstvo za kulturo in Slovenska nacionalna komisija za Unesco v Ljubljani gostita mednarodno delavnico za upravljalce svetovne dediščine, ki jo je zasnoval Unescov regionalni urad v Benetkah skupaj z Interpret Europe. Tema delavnice je prav Plečnikova Ljubljana, pri programu pa sodelujeta tudi Mestni muzej Ljubljana in Plečnikova hiša.

Udeleženci mednarodne delavnice so tekom programa spoznali Mestni muzej Ljubljana in Plečnikovo hišo; nagovoril jih je tudi direktor MGML Blaž Peršin
Udeleženci mednarodne delavnice so tekom programa spoznali Mestni muzej Ljubljana in Plečnikovo hišo; nagovoril jih je tudi direktor MGML Blaž Peršin © Blaž Gutman / MGML

Udeleženci delavnice, ki prihajajo iz različnih evropskih držav, na primeru Plečnikove Ljubljane razmišljajo o pomenu kulturne dediščine ter spoznavajo proces načrtovanja njene predstavitve, interpretacije in posredovanja sporočil, ki so pomembna za sodobno družbo, posameznika in skupnosti.

Pri programu sodelujeta tudi Mestni muzej Ljubljana in Plečnikova hiša. Po nedeljskem uvodnem sprejemu udeležencev delavnice v Mestnem muzeju Ljubljana – med drugim sta jih nagovorila Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, in Asta Vrečko, ministrica za kulturo – so si v ponedeljek udeleženci ogledali Plečnikovo hišo, kot odlično izhodišče za spoznavanje Plečnikove Ljubljane. Intenzivni program delavnice pa so popestrili tudi s sredinim obiskom Mestnega muzeja Ljubljana, kjer so si ogledali osrednjo razstavo Plečnikovega leta, 'Plečnik: metropola, kraj, vrt' in na njenem primeru spoznavali izkušnjo obiskovalca.

Kot je v svojem nagovoru na nedeljskem sprejemu povedala ministrica za kulturo, "izvedba delavnice v Ljubljani na eni strani krepi sodelovanje ministrstva z muzejskimi in dediščinskimi institucijami, ki se je začelo s pripravo nominacije del Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Seznam svetovne dediščine in se nadaljuje po vpisu, predvsem na področju upravljanja z dediščino arhitekta, ki je s svojimi deli zaznamoval našo prestolnico in zgodovino svetovne arhitekture 20. stoletja. Na drugi strani pa krepi tudi sodelovanje z Unescovim regionalnim uradom v Benetkah, ki je pomembno regionalno telo za sodelovanje na področju kulture in dediščine".

5-dnevna delavnica se bo zaključila v petek, 23. 9., s sprejemom v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Pri snovanju programa pa je poleg MGML in MAO sodeloval tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Objavljeno: 19. 9. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se