Ljubljana
MGML

Kolo in os s kolišča Stare Gmajne potujeta v Švico

Sodelujemo v pomembnih raziskavah s področja konservacije mokrega lesa

Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu
Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu © Andrej Peunik / MGML

Muzej in galerije mesta Ljubljane sodeluje pri interdisciplinarnem projektu »Cutaway - Konservacija in materialna analiza arheološkega lesa« (www.rgzm.de/cutaway). Projekt obravnava vprašanje, katere metode so najprimernejše za stabilizacijo redkih lesenih predmetov in uspešno preizkuša nedestruktivno datiranje predmetov z uporabo računalniške tomografske preiskave (DendroCT).

V ta namen preučujemo osem prazgodovinskih najdb koles z območja alpskih dežel, med njimi eno najstarejših lesenih koles z Ljubljanskega barja, ter več kot osemdeset drugih ohranjenih lesenih vzorcev iz referenčne zbirke Römisch Germanisches Zentralmuseum, Leibniz-Forschungsinstitut für Archäologie (RGZM) v Mainzu, Nemčija. 

Raziskava DendroCT se trenutno izvaja skupaj s fiziki in inženirji na Univerzi uporabnih znanosti in umetnosti v Luzernu (HSLU) ter dendrokronologi Državnega urada za varstvo spomenikov pri Deželnem svetu Stuttgarta in Univerze v Ljubljani. 

Začetne raziskave v okviru projekta »Cutaway« z metodo DendroCT pa tudi kažejo, da dosedanje konservatorske metode lahko ohranijo arheološke najdbe mokrega lesa, lahko pa spremenijo strukturo lesa, kar glede na vrsto lesa lahko oteži oz. celo onemogoči v podatkih CT zaznati letne obroče. Projekt financirata nemška raziskovalna fundacija in švicarska nacionalna znanstvena fundacija.


V tednu med 17. in 21. 10. 2022 bomo kolo in os s kolišča Stare Gmajne ponovno odpeljali v Švico. Tokrat se bo konservatorki in restavratorki Heleni Pucelj Krajnc iz ekipe Muzeja in galerij mesta Ljubljane pridružila tudi strokovnjakinja za konservacijo mokrega lesa dr. Katja Kavkler iz Restavratorskega centra ZVKDS . V prihodnjem letu bomo skupaj s kolegi iz RGZM Mainza pripravili znanstveni prispevek o konservaciji in stanju omenjenih predmetov.

Objavljeno: 12. 10. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se