Ljubljana
MGML

Muzejsko zbirko obogatili s pomembnim odkupom

Sredstva za odkup v letu 2022 je potrdilo Ministrstvo RS za kulturo.

Friderik Jerina, Preslikava Jelovškove freske, akvarel na papirju

Friderik Jerina, Preslikava Jelovškove freske, akvarel na papirju, 57,5 x 85 cm
Friderik Jerina, Preslikava Jelovškove freske, akvarel na papirju, 57,5 x 85 cm

Leta 2017 je višja kustosinja Ana Pokrajac Iskra v soavtorstvu s priznanim kasteleologom dr. Igorjem Sapačem pripravila razstavo HIC PROCUL A CURIS/TUKAJ, DALEČ OD SKRBI, ki je prikazala in predstavila ohranjene freske iz nekdanjega dvorca Zalog pri Moravčah, ki jih je naslikal baročni slikar France Jelovšek in jih hranimo v Mestnem muzeju Ljubljana.

Pet let za tem je Ministrstvo za kulturo v programu za leto 2022 Mestnemu muzeju Ljubljana odobrilo nakup akvarela Friderika Jerine, ki je preslikava Jelovškove stenske poslikave iz dvorca Zalog pri Moravčah. Tri Jerinove preslikave hrani Informacijsko-dokumentacijski center pri Ministrstvu za kulturo RS.

Akvarel je bil naslikan predvidoma leta 1936, najverjetneje po naročilu konservatorja Franceta Steleta, ko so freske še krasile stene dvorca. Jerina jih je tako preslikal na kraju samem. 

Kasneje je bil grad požgan in tudi porušen. 

Danes fragmente snetih fresk hrani Mestni muzej Ljubljana in najbolje ohranjena originala sta prav dva prizora, ki ju prikazuje odkupljeni akvarel. Akvarel je iz zapuščine slikarja Mihe Maleša.

Objavljeno: 17. 10. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se