Ljubljana
MGML

Plečnikova Slovenija

Naj se spoznavanje s Plečnikom prične v vašem kraju, zaključi pa z obiskom Mestnega muzeja Ljubljana in ogledom razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt!

None

Plečnikovi mostovi, stavbe, stoli, lestenci, cerkve, stebri, spomeniki in obeležja. Na Gorenjskem, proti Notranjski in Primorski, Štajerski in Koroški, na Dolenjskem in v Prekmurju. Plečnik je v mnogih krajih po Sloveniji. Plečnik je čisto blizu nas.

Kako lahko sodelujete?

  • Pošljite nam fotografijo katerekoli Plečnikove stvaritve iz vašega kraja na naslov plecnik@mgml.si, dopišite karkoli v zvezi s fotografijo (lokacija, vaša izkušnja arhitekture, ...), mi pa bomo izmed prispelih kontaktov v začetku junija izžrebali 18 nagrajencev in jih nagradili. V nagradnem skladu je 15 kombiniranih vstopnic za 2 osebi za ogled razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt in obisk Plečnikove hiše; 2 kompleta vodnika Plečnikova hiša + kombinirana vstopnica; 1 komplet vodnika, platnena torba Plečnik in kombinirana vstopnica.

  • Obiskovalci iz krajev (občin): Grad, Bogojina, Martjanci, Črna na Koroškem, Mežica, Maribor, Zgornja Rečica, Laško, Stična, Ribnica, Golo, Srpenica, Ponikve, Vipava, Martinjak, Rakek, Logatec, Breznica, Zgornje Gorje, Bled, Ribno, Begunje na Gorenjskem, Kranj, Dolenja vas v Selški dolini, Škofja Loka, Preska pri Medvodah, Cerklje na Gorenjskem, Vodice, Komenda, Kamniška Bistrica, Zgornje Stranje, Nevlje, Kamnik, Mengeš ter Dob pri Domžalah pa na blagajni Mestnega muzeja in Plečnikove hiše lahko do konca razstave, ki jo zapiramo v avgustu, pri blagajni muzeja ali Plečnikove hiše koristite privilegij znižane vstopnine.

In zakaj smo se odločili za to akcijo? Ker ...

Kadar rečemo Prešeren, mislimo na njegovo poezijo; kadar imenujemo Jakopiča, imamo v mislih njegova platna; kadar se pogovarjamo o Plečniku, nam stopi pred oči vse tisto, kar je najlepšega v Ljubljani. To so besede Cirila Zlobca s katerimi se je veliki pesnik poklonil velikemu arhitektu. 

Res je Ljubljana, Plečnikova stvaritev kot celostna ureditev mesta, danes ena izmed treh stvari v Sloveniji umeščenih na Unescom seznam kulturne dediščine.

A Plečnik ni ustvarjal le v Ljubljani. V svoji dolgoletni karieri popolne predanosti arhitekturi in plemenitemu poslanstvu, je ustvaril preštevilna dela. Nastajala so dela vseh vrst od mogočnih palač in cerkva, do mostov, trgov, parkovnih ureditev, ureditev nabrežij do spomenikov in spominskih plošč, ki so širom Slovenije sooblikovala kulturen bogat prostor mesta in podeželja.

Tudi letos je priložnost za praznovanje Plečnikovega leta!

Seznam Plečnikovih del po Sloveniji ter nekatere informacije o njegovih delih smo za projekt Plečnikov Slovenija povzeli po Hrausky, Koželj (Cankarjeva založba, 2007): Jože Plečnik v Ljubljani in Sloveniji

Objavljeno: 27. 2. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se