Ljubljana
MGML

Vpogled v prenovo Plečnikove Vzajemne zavarovalnice

Plečnik je ustvaril vrhunsko arhitekturo, ki je močno prepletena z vsakdanjim življenjem Ljubljančanov in obiskovalcev mesta. Nekaj njegovih stvaritev pa vsakodnevno lahko občuduje le peščica ljudi in med njimi je stavba Vzajemne zavarovalnice, kjer danes domuje Zavarovalnica Triglav. Ob 120. obletnici svojega obstoja je Zavarovalnica Triglav poskrbela za prenovo te pomembne Plečnikove dediščine.

Na fasadi zavarovalnice je vzajemnost izražena s kipi, ki jih povezujejo trakovi
Na fasadi zavarovalnice je vzajemnost izražena s kipi, ki jih povezujejo trakovi © Matevž Paternoster / MGML

Mogočno palačo zavarovalnice, ki jo je arhitekt Jože Plečnik s sodelavci zgradil v letih od 1928 do 1930, odlikujeta nenavadna oblika in razkošna dvojna fasada. Na vogalnem delu stavbe je glavni vhod, ki skozi valjasto vežo vodi na znamenito trapezasto stopnišče, opremljeno z marmornimi stebri.

Pročelje stavbe je razdeljeno na pritličje z mednadstropjem, ki ima gladko fasado, in zgornji del z opečno fasado. Polja med okni krasijo kamnite ograje. V zgornjih treh nadstropjih fasado krasijo še mogočni opečni stebri, med katerimi so okna.

Simbol zavarovalnice je bila vzajemnost, zato je Plečnik na frizu stavbe upodobil kipe, ki so povezani s trakovi. Nad njimi je še manjši friz s podobnimi figurami otrok, ki simbolizirajo prihodnje rodove, povezane v vzajemno solidarnost med generacijami.

Dvoriščna fasada je drugačna od zunanje. Zaznamuje jo vrsta balkonov, ki služijo kot zunanji hodniki, na njej pa posebej izstopa le polkrožni stolp, v katerem je stransko stopnišče.

France Tomažič, Plečnikov učenec, ki je nadzoroval gradnjo, je ob odprtju stavbe leta 1930 dejal, da je ta od vrha do tal delo slovenskega genija in domačih rok: »Stavba je monument slovenskim naravnim bogastvom, slovenskemu umu in slovenski pridnosti.« Pri zidavi so namreč sodelovali le kakovostni mojstri, uporabljena sta bila vrhniška opeka in kraški kamen, zato je bila zgradba tudi zelo hitro zgrajena.

Ob prenovi, ki jo je ta znamenita ljubljanska stavba doživela v letu 2020 in za katero je ob svoji 120-letnici obstoja poskrbela Zavarovalnica Triglav, je nastal zanimiv video, ki osvetljuje prenovitvene posege. Vabljeni k ogledu!



Zavarovalnica Triglav je glavni pokrovitelj razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt:

Objavljeno: 23. 3. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se