Ljubljana
MGML

Ko v mestu zavlada tišina, stavbe spregovorijo …

Napovedujemo začetek nove sezone DOBA VELIKIH ODKRITIJ 2023/2024!

Zaključni projekt muzejsko-gledališkega krožka Muzejska scena, sezona 2022/2023 je uspešno zaključen.

Muzejska scena 2022/2023
Muzejska scena 2022/2023 © Blaž Gutman

V juniju smo uspešno zaključili četrto sezono Muzejske scene, muzejsko-gledališkega krožka, v katerem smo skozi več kot 30 srečanj raziskovali življenje in delo priznanega arhitekta Jožeta Plečnika. Sedem mladih udeležencev se je od oktobra 2022 do junija 2023 vsak teden srečevalo v prostorih Mestnega muzeja in Plečnikove hiše. Z mentoricama, igralko Jasmino Bejtovič, ter kustosinjo Emo Marinčič, smo se podajali na igriva in ustvarjalna raziskovanja časa, v katerem je živel Plečnik.

S poudarkom na gibanju in zavedanju telesa smo krepili samozavest, empatijo ter razvijali sposobnost sodelovanja v skupini in izražanja. Poleg tega so se med udeleženci stkala tudi posebna prijateljstva, ki so obogatila našo izkušnjo. Vrhunec sezone je bil dosežen s pripravo in izvedbo predstave, ki so jo mladi ustvarili sami ter jo predstavili svojim staršem, prijateljem in ostalim sorodnikom v podstrešni sobi Plečnikove hiše.


Z veseljem vas vabimo na začetek nove sezone Muzejske scene, ki bo posvečena dobi velikih odkritij, obdobju novega veka, od konca 15. do 19. stoletja: 

•Skupaj bomo prečesali pomembne dogodke, ki so se zgodili v Ljubljani v tem času, ter spoznali inovativne mislece in izumitelje tega časa. To je obdobja med izumom tiska in širjenja knjig (gre za čas, ko je bila v Ljubljani ustanovljena prva akademija, deloval je krog Žige Zoisa), pa vse do začetka industrializacije. Corinne Brenko, muzejska kustosinja za novi vek nam bo odgovorila na naša vprašanja. 

•Raziskovali bomo, kako so živeli, v kaj so bili oblečeni in kako so se igrali otroci novega veka. Ter ugotavljali, kateri izumi so jim prinesli največje spremembe v njihova vsakdanja življenja. 

•Z Ano Katarino Ziherl s Tehniškega muzeja Slovenije si bomo ogledali njihovo zbirko in se pri tem osredotočili na slovenske izumitelje. 

•Obiskali bomo zbirke Žige Zoisa v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. •

V Gledališkem muzeju nam bo Sandra Jenko predstavila, kako je v novem veku delovalo gledališče. 

•Z veliko dobre volje in najnovejšimi spoznanji gledališke pedagogike bomo raziskovali načine izražanja v skupini in krepili samozavest pri prepoznavanju svojih občutkov in čustev skozi različne vloge. 

Prijave in dodatne informacije dobite na prijava@mgml.si ali pokličite na telefonsko številko 01 24 12 506, od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro. Srečanja bodo potekala od oktobra 2023 do junija 2024 ob ponedeljkih, med 16:00 in 17:30 uro. Cena je 25 EUR na otroka na mesec, ob plačilu za celo obdobje pa vam pripada 5% popust.

Objavljeno: 14. 7. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se