Ljubljana
MGML

Dnevi evropske kulturne dediščine in Tednen kulturne dediščine 2023

Že tradicionalno v mnogih evropskih mestih v septembrskih dneh poudarjamo pomen evropske kulturne dediščine.

Na najrazličnejših prireditvah se tudi letos povezujemo organizatorji, sodelujoči in obiskovalci, ki delimo strast in zanimanje za kulturno dediščino.

None

To jesen nas bo dediščina navdihovala na 33. Dnevih evropske kulturne dediščine in 11. Tednu kulturne dediščine pod geslom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici.

Že lani smo, skladno s temo (Vz)trajnostna dediščina, vztrajno iskali povezave v dediščini in z zgodbami naše skupne preteklosti odgovarjali na vprašanja, kako so naši predniki živeli, katere tradicionalne načine gradnje, materiale in orodja so uporabljali. Letos pa smo se ob skupni evropski temi – nesnovna kulturna dediščina – posvetili spoznavanju znanj, spretnosti in veščin, ki so jih pri tem uporabljali.

30. september, 11.00–12.00            
Arheološki center MGML, Letališka cesta 9a
TISOČLETJA, STISNJENA V ENO DOPOLDNE: SREČANJE Z ARHEOLOGI

Odprta vrata Arheološkega centra MGML! Vabljeni na edinstveno izkušnjo spremlja- nja arheologov pri njihovem delu. Pokazali vam bomo, kaj se zgodi z arheološko dedi- ščino po odkritju in izkopu. V ospredju bosta prikaz procesov obdelave arheoloških najdb in spoznavanje nekaterih pomembnejših arheoloških najdb.
Obvezna prijava na prijava@mgml.si.

4. oktober, 17.00                          
Plečnikova hiša, Karunova ulica 4–6
MOJSTRSTVO PLEČNIKOVIH MOJSTROV, OBOGATENO VODSTVO PO STALNI RAZSTAVI

Jože Plečnik je pri realizaciji svojih projektov sodeloval z množico različnih obrtnikov. Seznanjal jih je z novimi tehnološkimi postopki in jih izučil, da so bili sposobni izvesti njegove zamisli do najmanjše podrobnosti. Kamnoseki, stavbeniki, mizarji, rezbarji, strugarji, pasarji, ključavničarji, tiskarji in mnogi drugi so sledili njegovim prizadevanjem za popolnost.
Obvezne so prijave na prijava@mgml. si ali 01 241 25 06 (pon.–pet.: 8.00–14.00).

5. OKTOBER, 18.00
Slovanska knjižnica, Einspielerjeva ulica 1
LJUBLJANA JE TUDI KLEKLJARSKO MESTO – MOJCA FERLE

V predavanju se bomo sprehodili skozi zgodovino klekljanja vse od prve omem- be v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranj- ske, spoznali prvo čipkarsko šolo na Slo- venskem, pokukali na seznam trnovskih klekljaric s konca 18. stoletja in zaključili s ponovno obujenim čipkarskim festivalom Ljubljana. Mojca Ferle je muzejska svetnica, kustodinja za urbano etnologijo v Mestnem muzeju Ljubljana.

V priponki vabilo na odprtje - Beltinci, 23. september, ob 17.00 slovesnost v Parku Beltinci (v slabem vremenu v šotoru pred gradom Beltinci)

Ter program vseh dogodkov po Sloveniji

Objavljeno: 1. 9. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se