Ljubljana
MGML

Enakost spolov: od-spoljenje spomina in muzejskih praks

Vabljeni/e na delavnico 29. in 30. septembra 2023 v Slovenski etnografski muzej (upravna hiša), Metelkova ulica 2, v Ljubljani.

Muzejske zbirke so nastale zaradi potrebe po organizaciji in kategorizaciji sveta, pri čemer so poskušale združiti (pogosto) nezdružljive in raznolike prakse ter spomine v skladno pripoved.

None

Binarna os ženska/moški, ki se predpostavlja kot naravna, pripomore k ohranjanju patriarhalnih vrednot, obenem pa marginalizira ljudi s spolno identiteto, neskladno z binarno osjo. Kaj pomeni raziskovati spolne kategorije v muzejskem okolju? Kako bi se spremenile muzejske pripovedi, če bi zbirke raziskovali v širši perspektivi spola? Na kakšen način uresničujemo strategije skrbi za raznolike muzejske skupnosti in marginalizirane glasove? Predavateljice bodo predstavile muzejske, umetniške in aktivistične prakse, s katerimi bodo osvetlile metodologije in pristope k ustvarjanju alternativnih pripovedi o spolu in opolnomočenju žensk, ki lahko kljubujejo hegemoniji esencialnega binarnega spola. 

Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno. Obvezna prijava na: https://forms.gle/gircHmWkQUbhztHe9 Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Delavnico sofinancirata akcija COST Sledovi kot način za raziskovanje podnebnih sprememb, tehnologij in družbene pravičnosti (TRACTS) v delovnem sklopu Sledovi in družbena pravičnost ter Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v okviru podoktorskega projekta Z6-3225 »Emancipatorne politike ženskih družbenih gibanj in postsekularni obrat v feminizmu«.

Objavljeno: 19. 9. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se