Ljubljana
MGML

Vabljeni na RetroFest

Razprave o pomenu poznavanja preteklosti in izogibanju manipulacijam dejstev

Med 17. in 19. oktobrom se odvijajo dnevi sodobne zgodovine RetroFest, na katerih strokovnjaki, raziskovalci in širša javnost pretresajo širok spekter zgodovinskih in družbenih tem.

None

Tridnevni dogodek, ki se bo začel v Mestnem muzeju Ljubljana, nato pa bo glavnina dogajanja v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, je nastal na pobudo Središča za javno zgodovino in deluje v okviru Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter Združenja za promocijo kulturne dediščine, raziskav in novih tehnologij – Retrospektive. 

"S festivalom želimo doseči več ciljev: primarno želimo v Slovenijo prenesti koncept, ki je deloma poznan že v tujini, to je, da želimo podajanje znanstvenih dognanj, strokovnih razprav, predstavitev in drugih oblik izmenjave znanja narediti čim bolj zanimive za strokovnjake s področja zgodovinopisja, za študente in ne nazadnje za širšo javnost. Poudarek je na inovativnih pristopih, ki uporabljajo nove vizualne in tehnološke rešitve za privabljanje občinstva, hkrati pa zagotavljati objektivne informacije o zgodovini in povezovanje te z angažirano umetnostjo. Tako želimo prispevati k razvoju kritičnega mišljenja ter zavedanja o kompleksnosti in kontekstu zgodovinskih procesov in pojavov v družbi. S tem namenom smo pred dvema letoma ustanovili Središče za javno zgodovino, saj želimo ozaveščati javnost o pomenu poznavanja lastne preteklosti in preteklosti drugih ter na tej podlagi razvijati spoštljiv odnos. To je ključno, če želimo zmanjšati negativne posledice širjenja lažnih novic in manipulacij zgodovinskih dejstev, namenjenih potrjevanju različnih ideologij.

Naš trud in prizadevanje za širjenje znanja o zgodovini in njenega objektivnega razumevanja sta bila že prepoznana, saj smo letos prejeli "za razširjanje preverjenih in na znanstvenih metodah temelječih zgodovinskih spoznanj v splošni javnosti" priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju Slovenske znanstvene fundacije. To priznanje nas spodbuja k nadaljnjemu delu, katerega produkt je tudi RetroFest." je o dogodku povedal dr. Peter Mikša, vodja Središča za javno zgodovino.

Več na povezavi MMC


Če vas tema zanima, ne zamudite projekcij filma Vojna, ki bo končala vse vojne. 

Objavljeno: 17. 10. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se