Ljubljana
MGML

Zaključek sezone Muzejske scene 2023/2024 s predstavo "Nova doba, doba odkritij

O vsem, kar smo počeli, o televizijskem poročanju, o mnenju naših staršev ter napoved prihodnje sezone.

V sredo, 3. junija, se je z gledališko predstavo "Nova doba, doba odkritij" slovesno zaključila sezona Muzejske scene 2023/2024, muzejsko-gledališkega krožka, ki ga je obiskovalo deset mladih navdušencev, pet deklet in pet fantov, starih od 8 do 14 let. Pod mentorstvom igralke in animatorke Jasmine Bejtovič ter kustosinje pedagoginje Eme Marinčič so otroci raziskovali čas od 16. do 19. stoletja, tako v Ljubljani kot tudi po svetu.

Zaključek sezone Muzejske scene 2023/2024 s predstavo "Nova doba, doba odkritij
Zaključek sezone Muzejske scene 2023/2024 s predstavo "Nova doba, doba odkritij

Mladi udeleženci so obiskali Tehniški muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije, kjer so si ogledali zbirko mineralov Žige Zoisa, Opero in balet, kjer so jim posodili klobučke za predstavo ter SLOGI – gledališki inštitut.

Poleg tega so sodelovali na delavnici o inovacijah in intelektualni lastnini, ki jo je izvedel Urad RS za intelektualno lastnino. Kustosa Corinne Brenko in Janez Polajnar pa sta bila pripravljena odgovarjati na radovedna vprašanja otrok.

Pod mentorstvom Jasmine Bejtovič so otroci spoznavali gledališko pedagogiko, se učili nastopanja ter razvijali komunikacijske veščine in medsebojne odnose. Posebno vrednost krožka pa predstavlja dejstvo, da so se med udeleženci stkala pristna prijateljstva.

V času dobe odkritij, so nas opazili tudi v oddaji Infodrom. Oglejte si kratek prispevek (1,5 minute): 

Tukaj je še nekaj odzivov staršev otrok iz Muzejske scene:


»Takoj, ko sem našla objavo o Muzejski sceni, sem vedela, da je to prava stvar za sina. Združuje zgodovino, oglede muzejev in tudi dramsko igro, ki otrokom pomaga pri javnem nastopanju.

Ob koncu leta lahko potrdim le, da sta Jasmina in Ema s svojimi idejami presegli vsa pričakovanja. Sin je vsak ponedeljek komaj čakal, da se Muzejska scena prične in potem vsakič znova in znova obnavljal, kaj ste počeli. Veliko se je naučil na zelo izviren in prijeten način, obiskal muzeje v družbi sovrstnikov in pod vodstvom strokovnjakov, ob koncu leta pa sodeloval pri igri, ki je bila vrhunska.

Čeprav se poletje še dobro ni niti začelo, se že oba s sinom vred veseliva jesenskega pričetka Muzejske scene in novih dogodivščin

»Za Muzejsko sceno sem izvedela po naključju. Bila sem navdušena in menila sem, da bi bila za našega fanta krasna interesna dejavnost. Rad ima zgodovino, pantomimo. Starši velikokrat »zadanemo« s predlogi svojemu otroku, včasih pa tudi zgrešimo. Predlagamo nekaj, kar je takrat zanimivo nam, pa tega ne moremo obiskovati. Otroku pa to ni tako všeč. Pri Muzejski sceni nisem zgrešila

»Otrok se je Muzejske scene udeležil predvsem zato, ker je prej na poletnem tedenskem varstvu, kjer so predstavili Muzejsko sceno, izjemno užival. In si je želel nadaljevati. Na poletnem varstvu ga niti ni tako prepričala vsebina ampak predvsem srčnost in energija voditeljice. Preprosto vsrkaval je vsako njeno besedo in kretnjo. Tako je tekom leta dobil ogromno znanja o zgodovinskih dejstvih. Predvsem pa je dobil več kot potrebno samozavest ter občutek da je pomemben del ekipe. Vse slabe šolske dni in slabe šolske izkušnje je zbalansiral v tej tako izjemni ekipi "sosolčkov" ob spremstvu še bolj izjemnih mentoric


Veselimo se že prihodnje sezone in novih dogodivščin, ki jih bo prinesla.

Skupaj s časovnim strojem bomo raziskovali obdobja prazgodovine, antike in srednjega veka. Podali se bomo na Ljubljansko barje, raziskali arheološki center in si tudi kaj skuhali in spekli, kot so to počeli včasih.

Pridružite se nam od oktobra 2024 do junija 2025, srečevali se bomo enkrat na teden ob ponedeljkih od 16.00 do 17.30 v Mestnem muzeju Ljubljana. Cena je 30 EUR na otroka na mesec. 

Prijave in informacije dobite na: prijava@mgml.si ali na tel. št. 01 24 12 506 od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro.

Objavljeno: 21. 6. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se