Ljubljana
MGML

Skrivnostne silhuete: Zgodbe, tkane iz niti

V četrtek, 13. junija 2024, je atrij Mestnega muzeja zaživel v ritmih glasbe in plesa, ko so učenci 5. razreda OŠ Trnovo pod mentorstvom Anite Godler izvedli plesno predstavo z naslovom Skrivnostne silhuete: zgodbe, tkane iz niti. Navdih za to izjemno predstavo so črpali iz razstave Od korzeta do žaketa, ki je v Mestnem muzeju na ogled od maja 2024 do februarja 2025.

Skrivnostne silhuete: zgodbe, tkane iz niti
Skrivnostne silhuete: zgodbe, tkane iz niti © Blaž Gutman

Otroci so se udeležili interaktivnega programa Mi pa lukn'ce šivamo, ki ga je pripravila kustosinja pedagoginja Ema Marinčič. Na programu so srečali mojstra krojača, ki jih je popeljal v čudoviti svet mode preteklosti njihovih praprababic in prapradedkov, ki so nekoč živeli v Ljubljani. Ta izkušnja je spodbudila njihovo ustvarjalnost in navdihnila gibanje, s katerim so skozi ples poustvarili zgodbo o nastanku blaga, tkanju in predenju, ter opozorili na problematiko hitre mode.

Projekt, ki je trajal štiri mesece, je bil prava paša za oči in ušesa, saj so otroci plesno zgodbo popestrili tudi z avtorskimi pesmimi. S svojim nastopom so pokazali, kako lahko skozi gibanje in kreativnost povežejo preteklost s sedanjostjo in opozorijo na pomembne družbene teme.

Razstava Od korzeta do žaketa ponuja poglobljen vpogled v razvoj mode skozi zgodovino, interaktivni program Mi pa luknce šivamo pa otrokom omogoča, da se preko delavnic in srečanj z mojstri krojači pobliže seznanijo z modnimi praksami preteklosti. Razstava bo na ogled do februarja 2025, vsem zainteresiranim pa priporočamo, da se udeležijo tudi spremljevalnih programov, ki jih pripravlja Mestni muzej.

Objavljeno: 24. 6. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se