Ljubljana
MGML

Mednarodna konferenca Dance and the Child International "JAZ – TELO, JAZ – PLES"

Z vključitvijo umetnosti v učni proces se možgani bolje razvijajo.

Posebno pozornost na konferenci je pritegnila predstavitev projekta "Vodno potovanje," ki ga je pripravila MGML pedagogonja Ema Marinčič.

Vodno potovanje
Vodno potovanje © Andrej Peunik / MGML

Mednarodna konferenca Dance and the Child International (daCi) 2024 je letos v začetku julija potekala v Ljubljani, Slovenija. Konferenco sta soorganizirala Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Posebno pozornost na konferenci je pritegnila predstavitev projekta "Vodno potovanje," ki ga je pripravila Ema Marinčič, pedagoginja v Muzeju in galerijah Ljublnane. Projekt je raziskoval povezavo med gibanjem in vodo ter prikazal inovativne pristope k plesni umetnosti.

Navdušenje nad ceotnim programom konference je Ema Marinčič povzela takole: "Za mano je prekrasna izkušnja udeležbe na daCi (Child and dance international) - svetovni plesni konferenci, kjer sem nabirala znanje in izkušnje pedagogov s celega sveta.

Hkrati pa že snujem ideje za naše nove muzejske obogatitve, saj se vedno znova potrjuje - z vključitvijo umetnosti v učni proces se možgani bolje razvijajo, otroci si dolgotrajneje zapomnijo snov in krepijo različne kompetence, ki jih bodo potrebovali kot odrasli v 21. stoletju: razumeti različne perspektive, sodelovati in delati v skupinah, razumeti različnost,  kreativno razmišljati in reševati težave."



V sklopu  mednarodne konference Dance and the Child International "JAZ – TELO, JAZ – PLES"  je ministrica dr. Asta Vrečko podpisala Ljubljansko deklaracijo “Otrok in ples”. Deklaracija poudarja pomembnost plesne pedagogike ter pomen ustvarjalnega giba v vzgoji in izobraževanju ter se navezuje na Okvir za kulturno-umetnostno vzgojo, ki so ga na Svetovni konferenci UNESCO v Abu Dabiju februarja 2024 sprejeli ministri pristojni za izobraževanje in kulturo z vsega sveta. Ljubljansko deklaracijo je pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco predlagala mednarodna organizacija Ples in otrok DaCi international.

Deklaracija, ki jo je ministrica podpisala v prostorih ljubljanske univerze, se sklicuje na načeli inkluzivnosti in enakopravnosti ter na človekove pravice. Ob tem poziva k spoštovanju raznolikosti kultur, pluralnosti identitet in kulturnih izrazov ter spodbujanju medkulturnega in medgeneracijskega dialoga ter vseživljenjskega učenja. Ljubljanska deklaracija daCi bo zagotovila okvir za plesno izobraževanje in bo podlaga za strateški načrt daCi za obdobje 2024-2027.

Objavljeno: 16. 7. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se