Ljubljana
MGML

Kaj se je do danes zgodilo na arheoloških izkopavanjih na Gosposvetski cesti

Arheološka izkopavanja na Gosposvetski cesti so se pričela konec letošnjega avgusta, predviden rok zaključka pa je sredina novembra. Čas je za vmesno poročilo.

None
© Matija Lukić

Arheološka izkopavanja na Gosposvetski cesti so se pričela konec letošnjega avgusta, predviden rok zaključka pa je sredina novembra. Ekipa je na začetku štela 50 arheologov, tehnikov in izkopavalcev, oktobra, po opravljenem delu in raziskanem najdišču v enem delu, pa se je ekipa zmanjšala in zdaj šteje okrog 35 raziskovalcev.

Znotraj celotnega izkopnega polja so arheologi odkrili in dokumentirali novoveško cesto in avstroogrsko kanalizacijo, v najbolj zahodnem delu najdišča, kjer se približujemo današnji Tivolski cesti, so dokumentirali tudi posamezne novoveške zgradbe.
 
V vzhodnem delu, na območju med Kersnikovo ulico in Goposvetsko cesto pa prav zdaj raziskujejo enega izmed grobišč, ki so pripadala Emoni. Grobove v tem delu lahko časovno umestimo v 4. stoletje – o tem priča način pokopa: skeletni grobovi ter pokopi v sarkofagih so namreč značilni za poznorimsko obdobje. Pred tem so Rimljani pokojne praviloma sežigali in pokopavali v žarah. Oceno pa potrjujejo tudi najdbe rimskih novcev, ki jih uvrščamo v 4. stoletje. Vzporedno z izkopi arheologi zbirajo in urejajo dokumentacijo o grobnih parcelah, kjer so posamezne, bolj premožne emonske družine, več generacij pokopavale svoje umrle.

Za arheologe in širšo javnost je bilo doslej zagotovo najbolj zanimivo odpiranje emonskega sarkofaga; ta je bil originalno zapečaten več kot 1.600 let. Zanima me fototozgodba Kako smo odprli sarkofag?
 
Zanimanje javnosti za arheološka izkopavanja na Gosposki cesti je izjemno; od konca septembra do konca oktobra so arheologi do sedaj po najdišču vsako sredo in soboto popeljali že preko 240 obiskovalcev, ki so se udeležili javnih vodstev. Izkopavanja pa skoraj vsak dan obiščejo tudi vnaprej najavljene skupine kolegov arheologov, študentov arheologije, skupine otrok iz osnovnih, srednje šole ter vrtcev in skupine slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje.
 
Javna vodstva bodo potekala še do 15. novembra 2017; ker se mesta hitro polnijo, je treba s prijavo pohiteti. Kdaj lahko pridem na javno vodstvo?

Objavljeno: 26. 10. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se