Ljubljana
MGML

Poročila s terena arheoloških izkopavanj na Gosposvetski cesti (1. del)

Do sedaj so arheologi v okviru raziskav potrdili obstoj novoveške ceste, ki je skrita pod današnjo Gosposvetsko cesto ter posamezne objekte ob njej. Prav tako so potrdili obstoj antičnega grobišča, saj se iz plasti zemlje že kažejo prvi poznorimski grobovi – predvsem sarkofagi, ki še čakajo, da se jih odpre.

None
© Matija Lukić

Podrobneje o novoveški (ne)odkriti arheologiji iz Gosposvetske in o rimskem grobišču pa naslednjič, zato nas spremljajte še naprej ali nas obiščite na javnih vodstvih po arheološkem terenu.

Želim izvedeti več o urnikih vodstev
.

V središču današnje Ljubljane, na prostoru med Kongresnim trgom in Mirjem, je bila pred dvema tisočletjema zgrajena rimska kolonija Emona. Emonci in naključni popotniki so se mestu lahko približali po cestah, ki so vodile iz treh različnih smeri (severa, zahoda in vzhoda). Še predno pa so skozi mestna vrata vstopili v mesto, so se sprehodili mimo grobišč, ki so se razprostirala levo in desno ob glavnih mestnih vpadnicah, stranskih odcepih in povezovalnih cestah. Eno izmed takšnih grobišč je danes skrito tudi pod Gosposvetsko cesto.

V preteklih letih so arheologi deloma že raziskali arheološke ostanke, skrite pod Gosposvetsko cesto, predvsem na območju stavb vzdolž nje. A osrednji del pod cestiščem v večji meri še vedno ostaja neznanka. Tako bodo tokratna izkopavanja dala nove vpoglede v ureditev tukajšnjega dela rimskega grobišča ter prinesla dodatne informacije o srednje in novoveški ureditvi tega dela Ljubljane.

Objavljeno: 3. 10. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se