Ljubljana
MGML

Arheološka poročila s terena Izkopavanja na Gosposvetski cesti

Vabimo vas, da nas v prihajajočih jesenskih dneh spremljate na popotovanju skozi preteklost, ki jo odkrivamo pri arheoloških izkopavanjih na Gosposvetski cesti.

None
© Matija Lukić

Tokrat bomo raziskovali del emonskega grobišča, ki se razprostira ob severozahodni vpadnici, ki je v mesto vodila iz antičnega Kranja - Karnija. Ker si želimo, da bi dogajanje na terenu ter najnovejša odkritja bila dostopna vsem, bomo z vami redno delili utrinke iz terena. Vsakodnevno nas boste lahko spremljali na različnih družabnih omrežjih, kot sta Facebook ter Instagram, enkrat tedensko bomo arheološka poročila iz terena objavljena tudi na tej spletni strani.

Spremljajte nas torej na omenjenih kanalih, kjer vas prav kmalu obvestimo tudi o terminih javnih vodstev na terenu Gosposvetska cesta.

Zdaj pa še kratek povzetek z zadnjih večjih arheoloških raziskav, ki so konec leta 2015 potekale na južnem delu Slovenske ceste. Tu smo z izkopavanji razkrili marsikatero skrivnost predvsem antične predhodnice Ljubljane - Emone. Naj vas spomnino: takrat smo dobili vpogled v del antičnega mesta, kjer je potekala glavna mestna povezava v smeri sever - jug (želim izvedeti več o tem) ter križišče z glavno cesto, ki je vzhod povezovala z zahodom (več). Razkrile so se nam stranske mestne ulice, pravokotne na glavno cesto, dobili pa smo tudi možnost vpogleda v emonski forum - srce vsakega rimskega mesta. Celotno sliko pa zaokrožujejo takrat na novo odkriti deli mestnih četrti - insul.

Objavljeno: 20. 9. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se