Ljubljana
MGML

Pridružite se nam na pohodu po rimski cesti

V soboto, 2. septembra 2017, se bo italijanska arheologinja Sara Zanni odpravila na pot po nekdanji rimski cesti od Ogleja do Beograda; v torek, 5. septembra, pa se ji na delu poti od Logatca do Ljubljane, rimske Emone, pridružuje tudi dr. Bernarda Županek, kustosinja za obdobje antike v MGML, s sodelavci.

None

Na pohodu od Ogleja do Beograda se stikajo rezultati dveh evropskih projektov: projekta Archest – razvoj arheološke publike na rimski cesti Aquileia–Emona–Sirmium–Viminacium in projekta RecRoad, v okviru katerega se rekonstruira trasa pomembne rimske ceste, ki je povezovala severno Italijo s provinco Zgornjo Panonijo in mejo imperija na Donavi. Pohodu se lahko še vedno pridružijo vsi, ki bi želeli nekaj rimskih milj prehoditi v družbi.

Pohod po nekdanji rimski poti Logatec – Ljubljana
Kdaj: torek, 5. 9. 2017, ob 7.30
Zbirno mesto: Pred knjižnico v Logatcu
Predviden prihod v Ljubljano – do kipa Emonca v parku Zvezda: 16.00
Prijavite se na: sara.zanni@u-bordeaux-montaigne.fr

Zannijeva je o razlogih za pohod od Ogleja do Beograda povedala: »Hoja od Ogleja do Beograda ponuja priložnost za razlago in posredovanje rezultatov in metod raziskave te pomembne rimske ceste, ki smo jo opravili v okviru projekta RecRoad, je pa tudi način potovanja in odkrivanja zgodovine, ki mi še posebej ustreza, saj sem podobne podvige opravila že v preteklosti. Na primer leta 2014, ko sem prehodila pot od Milana do rta Finisterre v Španiji (www.100daysontheway.com). Moje popotovanje ponuja priložnost tudi skupinam, da se mi na poti pridružijo in tako podoživijo izkušnjo rimskih popotnikov, ko so zapustili obale Jadrana, da bi dosegli bregove Donave
 
S povezovanjem nekdanjih rimskih mest ob cesti od Ogleja do srbskega Viminacija pa je povezan tudi evropski projekt Archest, v katerem MGML aktivno sodeluje z Arheološkim parkom Emona. Namen projekta je med drugim približati arheologijo javnosti in širiti znanje o skupni rimski zgodovini skozi najpomembnejša arheološka najdišča ob že omenjeni rimski cesti. Dr. Bernarda Županek je ob tem izpostavila: »Tako projekt Archest kot RecRoad sta pomembna, ker ne le povezujeta današnje države ob nekdanji rimski cesti, povezujeta tudi institucije in ljudi, raziskovalce in širšo javnost. Skozi tovrstne projekte si lahko izmenjujemo znanje, arheološke podatke, izsledke raziskav in tako gradimo celovitejšo sliko o delovanju Rimskega imperija.« O razlogih za sodelovanje pri pohodu od Logatca do Ljubljane pa je Županekova dodala: »Z veseljem se pridružujem projektu Sare Zanni, ki nam bo omogočil, da bomo hodili točno tam, kjer so pred dvema tisočletjema hodili rimski vojaki, trgovci, popotniki … Projekt predstavlja odlično priložnost, da o zgodovini ne le bereš, ampak jo izkusiš na lastni koži – etapa je namreč dolga ravno 30 kilometrov oz. 20 nekdanjih rimskih milj, kolikor so jih rimski vojaki dnevno prehodili na bojnem pohodu

Foto L. Baronchelli.
Kipec Emonca na Kongresnem trgu - končna destinacija
Ostanki rimske ceste, ki je povezovala vzhodna emonska vrata s pristaniščem na Ljubljanici. In situ predstavitev v kleti Mestnega muzeja.

Objavljeno: 30. 8. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se