Ljubljana
MGML

Nova doba odhaja in odpira vrata muzeja!

Ta konec tedna zaključujemo razstavo o zgodovini industrializacije Ljubljane Nova doba prihaja! Industrija-delo-kapital. Hvala vam za obisk in izkazano zanimanje, če pa razstave še niste videl, vabljeni, da nas obišče ta vikend, ko bo vstop v muzej prost. V soboto in nedeljo je muzej odprt od 10.00 do 18.00, javno vodstvo v slovenščini organiziramo v soboto, v angleškem jeziku pa v nedeljo ob 16.30.

Vabilu dodajamo zanimiv podatek iz zgodovine, ki ga boste zasledili na razstavi, o njem pa v katalogu piše tudi avtor razstave dr. Blaž Vurnik, sodi pa v rubriko »zgodilo se je v tem mesecu«:

V začetku septembra je med leti 1921 in 1941 na področju današnjega Tivolija Ljubljanski velesejem organiziral razstave Ljubljana v jeseni.


Plakat Ljubljanskega velesejma za leto 1926 avtorja Gojmirja Antona Kosa. (foto M Paternoster/MGML)

Ustanovitvi Ljubljanskega sejma je botrovala nova okoliščina spremembe političnega in ekonomskega sistema takratne Kraljevine SHS, ko so morali podjetniki po štirih letih izčrpavajoče 1. svetovne vojne nadaljevati svoje dejavnosti v popolnoma spremenjenih geopolitičnih okoliščinah. Razpad monarhije in razpad starih trgov sta pomenila, da je bilo treba za izdelke industrije in obrti iskati nove trge.

Poslovne navade, značilnosti in potrebe trgov ter neprepoznavnost na teh novih trgih so bile okoliščine, ki so privedle do zamisli ljubljanskih podjetnikov, med katerimi je bila večina industrialcev, da v Ljubljani ustanovijo velesejem (1921), ki je nato dve desetletji pomenil okno v svet ne le ljubljanske, ampak celotne slovenske industrije.


Razglednica z Ljubljanskega velesejma (fotodokumentacija MGML)
 
»Ljubljanski velesejem, ki je najpopolnejša slika naše industrije, je poleg tega dal marsikateremu iniciativnemu duhu spodbudo za ustvaritev novih podjetij, ki jih prej naša industrija še ni imela registriranih« (Juvan 1928, 524).

Ljubljanski velesejem, lociran v parku Tivoli ob progi južne železnice, je organiziral letne sejemske prireditve ter občasne razstave in dogodke, ki so presegali lokalno raven, razstavljavci so prihajali iz vse Evrope ter tudi iz Severne in Latinske Amerike. Ljubljanski velesejem je obstajal med leti 1921 in 1941.

Objavljeno: 30. 8. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se